News55

Här är hälsofaran att se upp med i köket

Artikelbild
Ett vanligt köksredskap kan lätt förvandlas till en hälsofarlig bakteriehärd. Foto: Unplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 juli 2023

De flesta av oss använder den dagligen i köket. Men redskapet kan utgöra en hälsofara om man använder den fel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är skärbrädor i trä som Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, anser ska ut ur köken, i varje fall om man tänker sig att skära något annat än bara bröd på dem.

När skärbrädan används ofta och när träet åldras uppstår sprickor. Och det är just dessa sprickor som gör att skärbrädan blir hälsofarlig.

– Om du har kyckling på skärbrädan, då är det ganska stor risk för att det fastnar farliga bakterier i sprickorna, säger professorn som nyligen medverkade i tv-programmet Nyhetsmorgon, skriver Femina.

När man därefter använder skärbrädan, med livsmedel som till exempel bröd och grönsaker, som inte ska värmebehandlas, så finns en risk att dessa bakterier överförs till oss via maten.

– I varje prick är det mellan en miljon och tio miljoner bakterier. Det kanske inte är så hygieniskt trots alls, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Krossar myt

Det finns en myt om att träskärbrädor skulle vara “självrengörande”. Så är alls inte fallet, enligt Marie-Louise Danielsson-Tham.

Bakterierna dör först efter en till två minuter om man spolar i 70 grader, och då man måste torka den efteråt. Men sprickorna i träet är svåra att nå och där frodas bakterierna.

ANNONS

Hon rekommenderar istället att använda plastskärbrädor och att ha olika färger på dem och använda för olika ändamål. Dessutom kan det vara förståndigt att byta ut dem två till tre gånger per år.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS