Det kan vara friskt och skönt med utomhusträning på vintern. Men det finns en träningsform som bör undvikas när det är riktigt kallt. Och det finns vissa saker som är extra viktiga att tänka på för den som vill röra på sig.
Mest läst i kategorin
Det är viktigt att vara medveten och anpassa sin träning när temperaturen ligger kring 15-20 minusgrader, säger Helen Hanstock, docent i idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund till TT.
– Det är ungefär där idrotter som går i kalla väder har satt gränsen för att ställa in en tävling, så det är lika för hårda träningspass. Lite lättare träningspass såsom promenader går oftast bra när det är lite kallare också.
Hon avråder inte från träning i kyla helt och hållet. Men hennes råd är att vänta med högintensiva pass och intervallträning – eller köra dem på gymmet i stället.
– Vi ser lite inflammatoriska effekter av träningspass i kyla, framför allt när man andas mycket, när det är ungefär minus 15 grader, säger hon.
Det är ansträngande för luftvägarna som kan dra ihop sig när man andas in stora mänger kall och torr luft vid träning i kalla temperaturer.
Hur vi reagerar på kyla är dock individuellt och Helen Hanstock råder att lyssna till sin egen kropp. Den som har astma eller andra luftvägsproblem påverkas vanligen mer, men även friska personer kan uppleva symtom från luftvägarna, såsom hosta, uppger TT.
– En andningsmask går bra, men även att ha kläder över munnen kan hjälpa till att värma inandningsluften om man är ute i kyla. Man kan använda en buff till exempel.
Extra kläder
Det är viktigt att välja kläder efter temperatur för att undvika nedkylning av kroppen. Men man blir oftast varm även vid låg- eller medelintensiv löpträning eller skidåkning och som vanligt vid kyla är det är bra att tänka tunna lager på lager. Och hellre ha för mycket kläder än för lite vid start, även om det innebär att man kanske behöver ta av sig ett tag.
Även uppvärmningen är viktig och tänka smart kring hur man ska lägga upp passet.
– Kan jag till exempel köra ett kortare varv i skidspåret och sedan ha möjlighet att lämna lite kläder så att jag kan fortsätta när jag har blivit lite varmare, tipsar Helen Hanstock.
Senaste nytt
Köldskador
Är man rätt klädd och rör på sig är risken för nedkylning inte så stor. Men det är bra att ha en plan för hur man snabbt tar sig hem eller tillkallar hjälp om något skulle hända.
– Om man blir fast eller skadad under träningspasset eller inte har tillräckligt mycket kläder kan det bli ett ganska stort problem ganska snabbt, säger hon.
Om kylan kombineras med vind är det störst risk för köldskador på händer, fötter, öron och ansikte.
– Under minus 20 kanske en halvtimme går bra, men vid minus 35 kan det ta tio minuter att få frostskador på exponerad hud om man tappar en handske eller om en bit av ansiktet exponeras för kyla. Om det är kraftig vind och man åker utför är det ännu kallare.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.