News55

Här är träningstrenderna som försvann

Minns du Susanne Lanefelts gympa med knipövningar från 80-talet? Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 27 sep. 2023

Träningstrender kommer och går under årens gång. Vissa har haft sin storhetstid och försvunnit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Göteborgs-Posten har listat nio träningstrender, som förvisso kanske används av utövare än idag, men den stora populäriteten som när de slog igenom har bleknat bort.

Aerobics

På 80-talet var den amerikanska skådespelerskan Jane Fonda en av förgrundsfigurerna när aerobics lanserades. Här i Sverige var Susanne Lanefelt tidigt ute och du minns säkert hennes gympapass i teve. Under 90-talet växte träningsformen som gruppträning och du minns kanske steg som “mambo” och “grapevine”?

ANNONS

Zumba

Zumba sägs ha kommit till av en slump på 90-talet då Albert “Beto” Péres glömde musiken till aerobicspasset han skulle hålla och istället fick improvisera. Lösningen blev ett kassettband från bilen med latinamerikansk musik och påhittade danssteg som deltagarna fick följa med i. Så här i efterhand kan man konstatera att misstaget ledde till stor framgång. Passet var uppskattat och han fortsatte med det. Zumban föddes dock officiellt senare, år 2001. Träningsformen växte sig stark och var med på topp tio-listan över världens mest populära träningsformer 2012 med över tolv miljoner utövare i 125 länder. Idag är dock intresset för zumba dock mer blygsamt, skriver Göteborgs-Posten.

Step up

Step up, med pass som gick ut på att gå upp och ner för en bräda i takt med musiken, var stort från 90-talet fram till mitten av 00-talet. Men som för många andra dansinspirerade träningsformer har step up haft det tufft den senaste tiden. Generellt verkar inte folk vara lika sugna på att dansa nu för tiden och intresset för step up har svalnat, konstaterar tidningen.

Mage, rumpa, lår

ANNONS

Grupppass med fokus på mage, rumpa lår var väldigt populärt från mitten av 90-talet och några år framåt. De färdiga koncepten med Les Mills hade många utövare men försvann sedan allt mer.

TRX

TRX-band, som står för Total Body Resistance Exercise bygger på träning med egen kroppsvikt och härstammar från den amerikanska militären. Den började att slå igenom i början av 2010-talet på svenska gym, hälsocenter och kampsportklubbar och går fortfarande att se på vissa gym, men en utbredd storhetstid verkar vara över.

Stavgång

Stavgång kom på bred front i Sverige i slutet av 90-talet och man kunde se var och varannan person med två stavar i händerna. Sedan ett antal år tillbaka är det dock en mer ovanlig syn. Motionsformen föddes i Finland under 50- och 60-talen då de finska skidlöparna utövade det som sommarträning. Här i Sverige tilltalade den många kvinnor och äldre.

Boxercise

Boxercise är en gruppträningsform som är inspirerad av olika kampsporter, men med enklare kombinationer för att alla ska kunna hänga med. Träningsformen startade i Storbritannien i början av 90-talet och spred sig över världen, så också till Sverige. Då var passen fulltecknade och det var svårt att få plats, nu för tiden är de dock inte i närheten lika populära.

Indoor Walking

ANNONS

Spanjoren Enrique Bonilla upptäckte att crosstrainern var den populäraste konditionsmaskinen i gymmet och bestämde sig för att utveckla ett träningspass utifrån det – och så var Indoor Walking fött, skriver Göteborgs-Posten.

Numera är inte Indoor Walking lika populärt länge som gruppträning och sakta men säkert har Indoor running i stället tagit över.

Kettlebells

Ett tag var det populärt med gruppträningspass med kettlebells, men sedan några år tillbaka ser man dem mest i styrkedelen av gymmet där de används som fria vikter vid styrketräning.

1948 utnämndes kettlebells till Sovjetunionens nationalsport och sent 90-tal började kettlebells spridas till västvärlden med ett större genombrott i USA runt millennieskiftet. År 2000 grundades världens första instruktörskurs där du kunde bli certifierad kettlebellinstruktör, skriver Göteborgs-Posten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS