Hårbortfall är ett av de vanligaste ålderstecknen. Håret blir naturligt tunnare med åldern och påverkas av hormonella förändringar, stress och sjukdomar.
Mest läst i kategorin
Lars Norlén, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, förklarar hur detta fenomen, känt som androgent håbortfall, drabbar både män och kvinnor.
Hårbortfall är en del av livets gång, men det finns behandlingar som kan bromsa och till och med återställa hårväxten.
Hormonellt håravfall
Androgent hårbortfall är en ärftlig och hormonellt betingad process som kan påverka både män och kvinnor. Hos män kan det börja tidigt och orsaka kala hjässor, skriver Hemmets Journal.
För kvinnor blir håret ofta tunnare, speciellt efter klimakteriet när nivåerna av östrogen minskar och testosteron får en mer framträdande roll.
“Testosteron påverkar hårbortfallet, särskilt när kvinnors östrogennivåer sjunker under klimakteriet”, berättar Lars Norlén.
Detta gör att kvinnor tappar mer hår under denna fas.
Stress är den näst vanligaste orsaken och så många som 40 procent drabbas av stressrelaterat hårbortfall.
Senaste nytt
Näringsbrist och sjukdomar
En annan vanlig orsak till hårbortfall är näringsbrist. Med åldern kan aptiten minska, vilket ibland leder till brist på viktiga näringsämnen såsom järn, zink och vitaminer som B12 och vitamin D. De är nödvändiga för en sund hårväxt, och brist på dessa kan leda till förtunning av håret.
Dessutom kan sjukdomar som hypotyreos (underaktiv sköldkörtel) eller diabetes störa kroppens hormonbalans, vilket kan leda till att hårbortfall, skriver Mayo Clinic.
I hårbotten finns en svamp som kan orsaka infektioner. Förblir dessa obehandlade kan de leda till kala fläckar utan hårtillväxt, skriver News 55 i en annan artikel.
Livsstil och stress
Stress är en annan viktig faktor, särskilt hos äldre. Långvarig psykisk eller fysisk stress kan orsaka en typ av hårbortfalll som kallas telogen effluvium, där hårsäckarna går in i en vilofas och börjar fälla hår snabbare än normalt.
Det är vanligtvis tillfälliga tillstånd som kan vändas när stressen avtar. Man ska dock inte glömma bort att håret blir tunnare efter 50, på grund av att det manliga könshormonet testosteron och att könshormonet östrogen minskar hos kvinnor.
Hårbortfall kan också orsakas av en rad olika sjukdomstillstånd och medicinska behandlingar. Genom att äta vitaminer och mineraler som är bra både för hår och kroppens hälsa, kan man till viss del mildra hårbortfall, har News 55 tidigare berätta.
Behandling och hantering
För de som påverkas av hårbortfall finns det olika behandlingar, från läkemedel som minoxidil till livsstilsförändringar.
“Minoxidil förlänger hårstråets tillväxtfas i all oändlighet. Det är vanligt att man upplever att man får mer hår och anledningen är att alla hårstrån blir terminalhår med full tjocklek. Det positiva är också att det inte har några bieffekter men det negativa är att det behöver appliceras en till två gånger om dagen, varje dag och att behandlingen är livslång”, säger Lars Norlén till Hemmets Journal.
Det är viktigt att prata med en läkare för att få reda på den exakta orsaken till hårbortfallet, eftersom behandlingarna varierar beroende på om det är hormonellt, näringsrelaterat eller genetiskt.
I en studie undersökte forskare vid Yale University om ett läkemedel mot artrit med den aktiva substansen baricitinib kunde användas för att mildra svår alopecia. Alopecia är en autoimmun sjukdom som orsakar kraftigt hårbortfall. Av 1200 deltagare, hade en tredjedel fått tillbaka hårväxten genom behandlingen, vilket Dagens PS skrivit om.
Läs också:
Se upp! Då kan du bli flintskallig
Mormors knep bäst för vackert hår
Studie: Läkemedel mot artrit behandlar plötsligt håravfall
ANNONS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.