News55

Hjärnan utvecklas när vi dagdrömmer

En man dagdrömmer. Det är inte onödigt att dagdrömma, det har visat sig att det faktiskt utvecklar hjärnan att göra det
Det är inte onödigt att dagdrömma, det har visat sig att det faktiskt utvecklar hjärnan att göra det. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 nov. 2024Publicerad: 19 nov. 2024

Att låta tanken vandra och dagdrömma verkar vara viktigt för hjärnan och det tros kunna förbättra vår inlärning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en studie från Harvard University har forskare undersökt varför vi låter våra tankar vandra. Studien visar att dagdrömmeri utvecklar hjärnan, det rapporterar Sveriges Radio.

Fyller en funktion

“En viktig upptäckt med det här det är att det som vi gör när vi dagdrömmer faktiskt har en funktion”, säger hjärnforskaren Pontus Wasling, som har läst studien, till Sveriges Radio.

Dagdrömmeri kan hända när som helst, i rusningstrafik, på jobbet eller när vi tar en promenad, plötsligt vandrar våra tankar iväg och vi är någon helt annanstans än här och nu.

Det kan verka onödigt, men forskarna bakom studien menar att den här tankeverksamheten verkar spela en roll i utvecklingen av våra hjärnor.

“Vårt dagdrömmeri som man ofta ser ned på, det kanske faktiskt är viktigt för att vi ska lära in vad vi har upplevt, det gör att våra minnen sätter sig”, säger Pontus Wasling till Sveriges Radio.

Hjärnan blir bättre

I studien mätte forskarna hjärnaktiviteten hos dagdrömmande möss och såg att ju mer mössen fick dagdrömma, desto bättre blev deras hjärnors plasticitet, det vill säga förmågan att effektivisera hjärnans sätt att ta in och bearbeta intryck.

ANNONS

“Man får en bättre representation av de intryck som kommer in, så på det viset kan man säga att hjärnan blir bättre”, förklarar Henrik Jörntell för Sveriges Radio. Han är professor i neurofysiologi och har också läst studien.

När det handlar om just den här mekanismen i hjärnan finns det ingen anledning att tro att en mushjärna skulle fungera annorlunda än en människohjärna.

Därför är det troligt att den här studien ger en ganska god inblick i hur dagdrömmeri fungerar för oss människor och att även vi gradvis förbättrar vår inlärningsförmåga genom att dagdrömma.

Därför mår hjärnan bra av naturen

Naturen är viktig för oss människor och nu har en hjärnforskare kunnat visa att hjärnan får mycket mer vila i naturen än i stadsmiljö.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS