Hjortron, också kända som skogens guld, är bär som fascinerar både för sin smak och att de är så nyttiga. Med sin fylliga bärnstensfärg, fantastiska arom och unika smak har de blivit högt eftertraktade.
Mest läst i kategorin
Men visste du att hjortron är superbär när det kommer till näringsvärde?
De är inte bara en delikatess utan också en näringsrik skatt från naturen. Med sina goda hälsoeffekter, från att stärka immunförsvaret till att förbättra hjärthälsan och matsmältningen, är hjortron definitivt värdefulla.
Här hittar du hjortron
En vanlig missuppfattning är att hjortron bara växer i Norrland, men faktum är att de finns i nästan hela Sverige. De blir dock allt vanligare ju längre norrut man kommer.
De enda undantagen är Öland och Skåne, där hjortron inte växer naturligt. Att leta efter hjortron i skogen kan vara en både härligt och frustrerande, eftersom de är svåra att hitta. Men belöningen är väl värd mödan.
Senaste nytt
Hjortronets hälsoeffekter
Hjortron förekommer ofta på menyn vid exklusiva middagar som representerar Nordens kulinariska specialiteter.
När det stod klart att konditorn Daniel Roos skulle stå för desserten till Nobelmiddagen 2016 hade han en idé till en dessert där Asien möter Sverige.
När Daniel fick uppdraget att anrätta efterrätten till Nobelmiddagen bestämde han sig för att bygga desserten kring den japanska citrusfrukten sudachi som har en frisk och fräsch smak.
Han ville också ha med något svenskt och det självklara valet föll på hjortronet.
Här rapporterar tidningen Matbibeln om hjortronets hälsoeffekter:
- Fulla med C-vitamin: Hjortron är rika på C-vitamin, ett näringsämne som är avgörande för vår hälsa. De innehåller upp till fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. Endast 100 gram hjortron täcker hela dagsbehovet av C-vitamin, vilket är viktigt eftersom kroppen inte kan lagra detta och därför behöver kontinuerlig påfyllning.
- Rika på A-vitamin och karotenoider: Förutom C-vitamin är hjortron också fyllda med A-vitamin och karotenoider. Dessutom innehåller de folacin, kalium, kolhydrater, kostfibrer och magnesium, vilket gör dem till ett näringsrikt tillskott i kosten.
- Innehåller mycket antioxidanter: Antioxidanterna i hjortron, främst flavonoider, har visat sig minska celldelningen hos tumörceller i provrörsstudier. Detta indikerar att de kan ha cancerskyddande effekter, vilket gör dem till ett viktigt bär för hälsan.
- Förbättrar kroppens cirkulation: Hjortron är rika på järn och andra mineraler som är viktiga för blodcirkulationen. Järn är en huvudkomponent i produktionen av röda blodkroppar, som hjälper till med syretransporten i blodet och förbättrar kroppens allmänna cirkulation.
- Gynnsamt för matsmältningssystemet: De höga fiberhalterna i hjortron hjälper till att trigga matsmältningen. Fibrerna kan minska förstoppning, kramper, uppblåsthet och magsår. De bidrar också till att reglera insulinreceptorerna i kroppen, vilket hjälper till att hålla blodsockernivåerna stabila vilket kan förebygga diabetes.
- Bra för hjärthälsan: Hjortron innehåller Omega-3 och Omega-6-fettsyror, som är bra för hjärthälsan. Dessa fettsyror minskar risken för högt blodtryck och har en positiv effekt på blodkärlens hälsa.
- Skydd mot skörbjugg: Tack vare det höga innehållet av C-vitamin har hjortron använts av kanadensiska inuiter för att skydda mot skörbjugg, en sjukdom som orsakas av brist på detta viktiga vitamin.
Läs också:
Så matchar du sommarens bär med vin
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.