News55

Hon fick felaktigt diagnosen Alzheimers sjukdom

En kvinna funderar framför datorn och en läkare håller ett stetoskop. En kvinna fick felaktigt diagnosen Alzheimers sjukdom och känner sig besviken på sjukvården, som hon tycker gav henne diagnosen alldeles för lättvindigt
En kvinna fick felaktigt diagnosen Alzheimers sjukdom och känner sig besviken på sjukvården, som hon tycker gav henne diagnosen alldeles för lättvindigt. Kvinnan på bilden har ingenting med texten att göra. (Foto: Getty Images och Hình ảnh của Tran Helen)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 maj 2025Publicerad: 03 maj 2025

När Maria Lövgren var 59 år fick hon diagnosen Alzheimers sjukdom, hon såg det som en dödsdom, men efter nästan två år visade det sig att hon fått fel diagnos.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Luleåbon Maria Löfgren började få problem med minnet när hon var 59 år, hon kände sig också fumlig och gick till läkaren, det skriver Sveriges Radio om radiodokumentären Maria och den felaktiga dödsdomen.

Hon fick diagnosen Alzheimers sjukdom och börjar fundera på vad hon ska göra när hon visste att hon inte hade så mycket liv kvar.

Hon förberedde sig för sin död och säger att hon tänkte att hon inte lägre vill leva när hon inte längre är sig själv.

Hon var rädd att hon skulle förlora sin personlighet till sjukdomen, men gjorde samtidigt allt för att, så länge hon kunde minnas, leva fullt ut.

Hon förändrade sitt liv, köpte ett nytt hus och hann också ha en avskedsfest för sina vänner på sin 60-årsdag, eftersom hon såg Alzheimersdiagnosen som en dödsdom.

För festen abonnerade hon en av de finare restaurangerna i Luleå och bjöd 70 gäster på en dignande buffé. Det var hennes livs största fest för familj och vänner.

Någonting som inte stämde

Efter nästan ett par år med diagnosen vänds Maria Löfgrens liv upp och ned igen. Hon berättar att hon känner mig chockad och lurad.

ANNONS

Hon säger att hon visserligen var tacksam över att sjukdomsförloppet gick mycket långsammare än hon hade förväntat sig, men att det helt enkelt inte kändes “Alzheimrigt”, varför hon tänkte att diagnosen inte kunde stämma.

Ett och ett halvt år efter diagnosen får hon på geriatriken vid Sunderby sjukhus i Luleå beskedet att hon inte har Alzhemiers sjukdom, det skriver Sveriges Radio.

Hon berättar att hon gick dit för att hon ville ha hon vill ha en second opinion, och att läkaren, så fort hon kom in där, sade att Alzheimersdeiagnosen skulle tas bort.

ANNONS

Undersöks på Karolinska

Maria Löfgren kände sig dock fortfarande osäker och bad att få remiss till Karolinska sjukhuset i Stockholm, eftersom hon visste att det där finns mottagning för unga dementa under 65 år och det fick hon.

Hon berättar att det tidigare inte varit tal om att hon kanske har Alzheimers sjukdom utan det var ett tydligt konstaterande att hon hade det.

På Karolinska sjukhuset görs nya kognitiva tester och hjärnröntgen med PET-kamera.

“På återbesöket då så sade hon ‘det finns ingenting som visar på att du har Alzheimers i det här, den här specialröntgen som du har gjort, det finns inga spår av Alzheimers'”, säger Maria Löfgren i Sveriges Radios dokumentär.

ANNONS
En PET-kamerabild av en mänsklig hjärna och läkare undersöker skannade bilder.
En PET-kamerabild av en mänsklig hjärna. (Foto: Banks Photos Getty Images och alvarez Getty Images)

Rasade nästan ihop

Knappt två år efter Alzheimersdiagnosen stryks den ur Maria Lövgrens journal och den medicinering hon fått mot sjukdomen fasas ut.

De symtom hon hade när hon fick diagnosen, men som hela tiden har förbättrats, är ett faktum, men de beror inte på Alzheimers sjukdom.

“Att få det bekräftat, alltså, det var jättestort, det var verkligen så där då att jag nästan rasade ihop och det var inte så att jag for ut med hoppsa-steg utan jag kände mig chockad, jag kände mig lurad. Jag for ut på Arlanda och satt där och grät och kände mig jätte, jätte tacksam också, men det var inte hoppsa-steg, utan det var ‘hooo'”, säger hon i Sveriges Radios dokumentär.

Besviken på vården

Maria Lövgren är tacksam över att ha fått tillbaka livet, men är besviken på vården.

Hon menar att kunskapen kring Alzheimers sjukdom och demenssjukdomar generellt inte är så stor hos allmänheten, men tydligen inte heller hos sjukvården.

ANNONS

Diagnosen Alzheimers sjukdom tycker hon att hon fick väldigt lättvindigt och hon tycker att den togs bort lika lättvindigt, som om läkaren inte förstår allvaret i att få en sådan diagnos.

“Jag är helt säker på att det finns ingen cancerläkare som så lättvindigt bara berättar det”, säger hon i Sveriges Radios dokumentär.

Hon har anmält till patientnämnden i Norrbotten och fått svar från verksamhetschefen som beklagar det inträffade och menar att anledningen till att diagnosen blev fel är att det är brist på geriatriker.

Det går att förbättra symtom på Alzheimers

Forskare har funnit något som kan vara nyckeln till att förebygga de försämringar i hjärnan som så småningom kan leda till Alzheimers sjukdom.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS