Varje vecka svarar vår husoptiker Lars Wulfing på era frågor. Denna vecka har det kommit frågor om bland annat progressiva glasögon och prickar i ögonen.
Mest läst i kategorin
Finns det glasögon som gör att man ser bättre vid mörkerkörning? Börjar tycka att det är jobbigt att köra nu när det blir mörkare ute / Artur ( 68)
– Hej Artur och tack för din fråga! Linsen i ögat förtätas genom åren och det gör att man inte får lika mycket ljus till näthinnan som när man är yngre, det är dock mycket individuellt hur snabbt det går – Redan en 50-åring behöver dubbelt så mycket ljus som en 20-åring för att se samma text vid läsning.
– Det finns kontrasthöjande filter som många i övre medelåldern kan ha god nytta av och det är framför allt gulfilter som är populärt. Ett gulfilter tar bort blåsticket i Xenonstrålkastare och ger för många en ökad kontrast vid kvällskörning. Det är också så att ljuset på kvällen blir mer kortvågigt och man kan med fördel prova ut ett par glasögon för detta – Den som är närsynt behöver då lite mer ”Minus” och den som är översynt behöver mindre ”Plus”.
– Glasögon med ”Kvällsstyrka” kombinerat med gulfilter ger ofta en ökad kontrast vid bilkörning i dis, dimma, skymning och mörker.
Hej. Jag har skaffat progressiva glasögon men tycker att de är svåra att använda. Hur lång tid ska det ta att vänja sig. Tack på förhand. Hälsningar från en trogen läsare
– Hej ”Trogen läsare”, kul att du följer oss! Har man inte haft progressiva glas tidigare så brukar invänjningstiden ligga på allt mellan ett par dagar till ett par veckor – Det är viktigt att glasögonen sitter på hela dagarna då hjärnan behöver tid för att vänja sig, man måste också vänja in hur man tittar och ofta behöver man vrida huvudet mer och ögonen mindre för att alltid titta i de optiskt bästa delarna i glaset.
– Har man inte vant sig på ett par veckor eller om man tidigare haft progressiva och inte kan vänja sig så bör man gå tillbaka till optikern för att kolla om det kan vara injustering eller något som blivit fel.
Hej Lars! Mitt barnbarn (15 år) har fått diagnosen keratokonus. Läkaren på ögonmottagningen rekommenderar en operation som kallas cross-linking. Det verkar smärtsamt. Vad vet du om denna metod? Vänlig hälsning från en farmor
– Hej Farmor och tack för din fråga! Förenklat kan man säga att keratokonus är en ögonsjukdom som innebär att hornhinnan (den klara hinnan längst fram i ögat) blir oregelbunden och därigenom gör det mycket svårt att få bra synskärpa. I vissa fall blir hornhinnan så tunn i vissa delar att man behöver göra en operation. Tidigare har det bara varit möjligt att byta ut hornhinnan dvs transplantera från avlidna personer som donerat sina organ. Cross-linking är en modern behandlingsmetod där man genom en slags ”kemisk process” skapar en jämnare och tjockare yta på hornhinnan. Cross-linking är tänkt att bromsa upp sjukdomens utveckling och därigenom förbättra tillståndet och synen.
– Det kan absolut vara smärtsamt men föreslås inte om det inte är nödvändigt, så det är tillrådligt att följa ögonläkarens rekommendation.
Hej, jag har fått svarta små prickar i ena ögat vilket är mycket irriterande. Ingen smärta. Vad är detta och hur blir jag av med dem? Tack för en bra spalt! Mvh Johan
– Hej Johan och tack för din fråga! ”Små svarta prickar” är oftast små grumlingar i ögats glaskropp och är ingenting som går att göra så mycket åt. Du skriver inte om de rör på sig eller om de är på samma ställe men oavsett så rekommenderar jag dig att boka en ”Ögonhälsoundersökning” för att säkerställa att det inte är någon sjuklig förändring.
Vill du ställa en fråga till Lars skickar du den till [email protected]
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.