News55

Hur mycket vatten behöver vi dricka? Så påverkas äldre i värmen

Vätskebrist
Det dagliga vätskebehovet fylls inte enbart genom dryck -ungefär hälften får vi i oss via maten (Foto: Getty Images)
Mira Ekberg
Mira Ekberg
Uppdaterad: 24 juli 2025Publicerad: 24 juli 2025

Utan vatten överlever vi bara några få dagar. Men hur mycket behöver kroppen egentligen för att må bra? Kan man dricka för mycket, och varför drabbas äldre hårdare i sommarvärmen? Professorn Mattias Carlström reder ut vad som gäller.

ANNONS

Mest läst i kategorin

När solen gassar och termometern stiger är det inte bara solskydd som behövs. Vätskebrist kan bli ett allvarligt hot, särskilt för äldre personer.

Enligt DN och Mattias Carlström, professor i hjärt- och njurfysiologi vid Karolinska Institutet, kan kroppen klara sig länge utan mat, men bara några få dygn utan vatten.

Redan efter ett dygn kan symtom visa sig, och efter tre till fem dygn utan vätska är det livshotande.

Varför vätskebrist är särskilt riskfyllt för äldre

Med stigande ålder minskar kroppens vatteninnehåll, vilket gör att även små vätskeförluster får större effekt. Dessutom försämras ofta törstkänslan, vilket gör att äldre inte alltid känner behovet av att dricka trots att kroppen behöver det.

Carlström förklarar för DN att många äldre även har nedsatt njurfunktion eller använder vätskedrivande läkemedel, vilket kan leda till snabbare uttorkning. Det gör det extra viktigt att hålla koll på vätskebalansen under varma dagar.

ANNONS

Så mycket vatten behöver kroppen varje dag

För att undvika vätskebrist behövs ett regelbundet intag av vätska. Enligt Carlström är en bra riktlinje att dricka mellan 30 och 35 milliliter per kilo kroppsvikt och dygn. För den som väger 70 kilo motsvarar det drygt två liter per dag. Ungefär hälften av vätskan får vi i oss via maten, resten behöver vi dricka.

ANNONS

Behovet ökar vid fysisk aktivitet eller höga temperaturer. Den som rör sig mycket utomhus under heta dagar kan behöva tre liter eller mer. Vid extrem ansträngning, som maratonlöpning, kan vätskeförluster på upp till tio liter förekomma, enligt Carlström.

Vad ska man dricka – och vad bör undvikas?

Trots att en kall öl eller kopp kaffe kan kännas lockande, varnar Carlström för att både alkohol och koffein har vätskedrivande effekt. De kan därför öka risken för vätskebrist. Vanligt kranvatten är det bästa alternativet för att hålla kroppen i balans.

Det är dock inte riskfritt att dricka för mycket vatten. Att snabbt dricka upp mot fem liter vatten kan orsaka vattenförgiftning, vilket kan leda till svullna organ och allvarliga skador på hjärta och lungor. Flera dödsfall inträffar varje år på grund av detta, enligt DN.

MISSA INTE: Läkarens råd i sommarvärmen: Duscha inte kallt

Tecken på att kroppen behöver mer vatten

Om man lider av vätskebrist kan man uppleva trötthet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

För att hålla koll på hur mycket vatten man får i sig är det bra att vara uppmärksam på urinen. Enligt Min Doktor vet man att vätskebalansen i kroppen är bra om urinen är ljusgul, medan mörk urin är ett tecken på att kroppen behöver mer vätska.

ANNONS

Carlström tipsar också om att testa hudens elasticitet för att upptäcka vätskebrist. Nyp försiktigt på handryggen eller vid bröstbenet. Om huden snabbt återgår till sitt normala läge är vätskebalansen god, men vid vätskebrist dröjer det längre innan huden slätas ut.

Läs mer på News55: När värmen slår till – då ökar risken redan vid 22 grader

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

ANNONS
ANNONS