News55

Cancerrisken ökar – trots måttligt drickande

En kvinna dricker vin. En ny studie visar att allt regelbundet drickande bland seniorer ökar risken att dö
En ny studie visar att allt regelbundet drickande bland seniorer ökar risken att dö. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 23 aug. 2024

Det finns en ganska vida spridd tro att ett eller två glas alkohol om dagen, särskilt vin, är bra för hälsan, men allt mer forskning pekar på motsatsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie har funnit att måttligt drickande inte verkar ha några hälsofördelar för äldre vuxna, det skriver CNN.

Forskning har i stället visat att alkohol kan vara ett potent cancerframkallande ämne som bidrar till flera sjukdomar som depression, lever- och njurproblem.

“Alkohol är ett cancerframkallande ämne och bidrar till cirka 50 olika typer av dödsfall. Sammantaget är alkohol en hälsorisk”, säger Timothy Naimi till CNN

Han leder Canadian Institute for Substance Use Research vid University of Victoria i Kanada och har inte varit inblandad i den nya studien.

“Det mest konsekventa fyndet inom all vetenskap är att, generellt sett, ju mindre du dricker, desto bättre mår du hälsomässigt,” säger han vidare till CNN.

Den nya studien

Studien kom i stort sett fram till samma slutsats. Den tittade på hälsoresultaten för över 135 000 vuxna från 60 år och äldre som hittades i den brittiska biomedicinska databasen UK Biobank.

Vid det första besöket för studien, som gjordes mellan 2006 och 2010, ställdes detaljerade frågor till studiedeltagarna om deras alkoholanvändning 

ANNONS

Forskarna använde deltagarnas svar för att klassificera dem som tillfälliga, låg-, medel- eller högriskkonsumenter av alkohol.

En del som inte dricker alkohol undviker det eftersom de inte kan dricka på grund av sjukdomar, därför användes personer som drack alkohol ibland, tillfälliga alkoholkonsumenter, som referensgrupp.

De tillfälliga alkoholkonsumenterna i studien konsumerade cirka 20 gram alkohol i veckan. Exempelvis innehåller en 33-centilitersflaska starköl 12 gram ren alkohol.

I studien definierades lågriskkonsumenter av alkohol som kvinnor som drack upp till 10 gram alkohol om dagen och män som drack upp till 20 gram om dagen.

Medelriskkonsumenter definierades som kvinnor som varje dag drack 10 till 20 gram alkohol och män som drack 20 till 40 gram alkohol om dagen.

Högriskkonsumenter definierades som kvinnor som drack 20 gram om dagen eller mer och män som drack 40 gram eller mer per dag.

ANNONS

Regelbundet drickande ökar risk

Studien fann ökade risker vid alla nivåer av regelbunden alkoholkonsumtion.

ANNONS

Studiedeltagare i lågriskkategorin hade cirka 10 procent högre risk att dö i cancer än de som rapporterade att de bara drack enstaka gånger. 

Studiedeltagare i medelriskgruppen hade cirka 10 till 15 procent högre risk att dö av någon orsak och att dö i cancer jämfört med dem som drack enstaka gånger

De studiedeltagare som kategoriserades som högriskkonsumenter löpte dock cirka 33 procent större risk att dö av cancer, hjärtsjukdomar och andra orsaker än de som bara drack då och då.

Ökad risk att dö var tydligare hos de studiedceltagare som hade lägre inkomster och led av flera sjukdomar.

Förbryllande undantag

Studiedeltagare som uppgav att de oftast bara drack vin eller bara drack till måltider hade dock något lägre risker för cancer och död, även om de hade socioekonomiska och hälsorelaterade risker, jämfört med de som bara drack ibland.

“Så vad vi tror är att det som kanske orsakar denna gynnsamma effekt inte är själva vinet eller att dricka till maten, utan andra faktorer som vi inte kan kontrollera,” säger Rosario Ortolá till CNN.

Hon är biträdande professor i förebyggande medicin och folkhälsa vid Universidad Autonoma de Madrid i Spanien.

ANNONS

Det skulle till exempel kunna vara att människor som bara dricker vin eller som bara dricker till måltider även uppskattar måttfullhet i andra delar av livet, eller att de är mer benägna att ha andra hälsosamma beteenden, som att vara fysiskt aktiva.

Forskarna drog slutsatsen att den här typen av undantag kan peka på fördelar bortom alkoholen, som exempelvis antioxidanter i vin eller att det är långa uppehåll mellan alkoholintaget.

Mer forskning krävs dock för att förstå dessa skillnader.

Läkaren om alkohol: “Pensionärer i riskzon”

Läkaren My Skarsgård vill att fler ska ha större kunskap kring alkoholens effekter. Hon menar att många överkonsumerar alkohol och berättar att bland annat pensionärer ofta är i riskzonen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS