News55

Ingen koppling mellan populär diabetesmedicin och självmord

En spruta med ozempic. En ny studie slår fast att det inte finns någon koppling mellan diabetesläkemedel som ozempic och självmord
En ny studie slår fast att det inte finns någon koppling mellan diabetesläkemedel som ozempic och självmord. (Foto: Adam Ihse/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

En ny studie slår hål på myten att diabetesläkemedel av typen GLP-1-analoger, som exempelvis Ozempic, ökar risken för självmord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Diebetesläkemedel som Ozempic sänker blodsockernivåerna och en av biverkningarna är viktnedgång, därför har dessa läkemedel på senare år blivit populära som behandling för att gå ned i vikt, det skriver SVT.

Ingen koppling

Europeiska och amerikanska läkemedelsmyndigheter har dock varnat för att det kan finnas risker med dessa läkemedel och en av misstankarna har varit om att de kan öka risken för självmord.

Nu slår en ny studie från Karolinska Institutet, KI, fast att det inte finns någon koppling mellan GLP-1-analoger och självmord.

Studien omfattar cirka 300 000 vuxna mellan 18 och 84 år i Sverige och Danmark som påbörjat olika typer av diebetesbehandlingar, bland annat med GLP-1-analoger.

Den genomsnittliga uppföljningstiden var drygt två år och hos dem som tagit GLP-1-analoger sågs ingen tydlig ökning i andelen personer som begått självmord, skadat sig själva, blivit deprimerade eller drabbats av ångestrelaterade störningar.

“Vi fann ingen tydlig koppling mellan användandet av läkemedlen och en ökad risk för suicid, självskada eller depression och ångestrelaterade tillstånd. Detta är betryggande, säger Björn Pasternak i ett pressmeddelande.

Han är senior forskare vid institutionen för medicin på KI och en av studiens huvudförfattare.

ANNONS

Behov av fler studier

Studiens huvudförfattare, Peter Ueda, biträdande rektor vid institutionen för medicin på KI, menar att det finns behov av större studier.

“Det är viktigt att specifikt undersöka personer som tidigare haft problem med suicidtankar och självskadebeteende eftersom de redan befinner sig i riskzonen och läkemedlets biverkningsprofil skulle kunna vara annorlunda i den gruppen”, säger han i pressmeddelandet.

Läkemedel för viktminskning kan gynna seniorer

Läkemedlen Ozempic och Wegovy har blivit extremt populära bland människor som vill gå ned i vikt, men enligt läkare missas en grupp som kan dra nytta av dessa läkemedel: seniorer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS