News55

Vårdens brutala miss gav kvinnor livmoderhalscancer i onödan

Ett HPV-test görs hos barnmorskan eller hemma och alla kvinnor upp till 70 år ska få göra det, men 155 000 kvinnor har fått lämna screeningprogrammet utan att göra ett test
Ett HPV-test görs hos barnmorskan eller hemma och alla kvinnor upp till 70 år ska få göra det, men 155 000 kvinnor har fått lämna screeningprogrammet utan att göra ett test. (Foto: Isabell Höjman/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 dec. 2024Publicerad: 16 dec. 2024

Kvinnor har drabbats av cancer i onödan när regionerna inte har följt de nationella riktlinjerna i screeningprogrammet för livmoderhalscancer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Nyheter avslöjar att regionerna har valt bort 155 000 kvinnor som skulle ha fått ta HPV-test för livmoderhalscancer och att svåra cancerfall nu är överrepresenterade bland dessa bortvalda kvinnor.

HPV-test

HPV-test görs hos barnmorskan eller hemma för att upptäcka cellförändringar och virus som kan orsaka livmoderhalscancer.

Sveriges screeningprogram för livmoderhalscancer har varit framgångsrikt och sedan det träffsäkra HPV-testet infördes 2015 ska alla kvinnor upp till 70 år få göra testet.

Det ska enligt Cancerfonden göras med fem års mellanrum för kvinnor från 23 till 49 år och med sju års mellanrum, för kvinnor över 50.

ANNONS

155 000 kvinnor

Regionerna tog 2017 fram en strategi enligt vilken inga kvinnor skulle lämna screeningprogrammet utan att erbjudas ett HPV-test.

I Socialstyrelsens riktlinjer från 2015 står det att kvinnor mellan 65 och 70 år bör erbjudas ett cellprov om de inte har gjort ett efter 64 års ålder.

ANNONS

Enligt DN:s granskning tog det upp mot sex år för regionerna att byta testmetod varför det uppstod ett gap i systemet och 155 000 kvinnor hann fylla 70 och lämna screeningprogrammet utan att ha fått göra ett HPV-test.

Det handlar om 155 000 kvinnor som är födda mellan 1947 och 1952 och för en del av dessa kvinnor har det uteblivna testet resulterat i utvecklad cancer.

Cancer i sent stadium

Mellan 2020 och 2022 fick 94 kvinnor i åldersgruppen livmoderhalscancer och för 76 procent av dem upptäcktes cancern i ett sent skede när den radan hade spridit sig och var svår eller omöjlig att bota.

När livmoderhalscancer upptäcks via screening är det bara 3 procent av cancern som är i ett sent stadium.

Joakim Dillner, som ansvarar för registret som hanterar resultaten från det nationella screeningprogrammet, tycker att det här är mycket upprörande och att kvinnor har drabbats i onödan.

Han vet ännu inte hur många kvinnor i åldersgruppen som har drabbats av cancer 2023 och 2024 för statistiken släpar efter men han tror att det antagligen är lika många som 2020–2022, det skriver DN.

Det går för långsamt – kvinnor dör i onödan

Sverige vill bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer. Men vaccinationerna av vuxna kvinnor går för långsamt – och många vet inte om att de uppmanas att ta sprutan i år.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]