News55

Läkemedel för viktminskning kan gynna seniorer

Läkemedelsförpackningar. GLP-1-läkemedel som tas för viktminskning kan vara bra för seniorer men de behöver vara uppmärksamma på en del saker när de tar dem
GLP-1-läkemedel som tas för viktminskning kan vara bra för seniorer men de behöver vara uppmärksamma på en del saker när de tar dem. (Foto: Frederik Ringnes/NTB)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 aug. 2024Publicerad: 09 aug. 2024

Läkemedlen Ozempic och Wegovy har blivit extremt populära bland människor som vill gå ned i vikt, men enligt läkare missas en grupp som kan dra nytta av dessa läkemedel: seniorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läkare menar att för äldre människor kan de populära läkemedlen för viktminskning, så kallade GLP-1-läkemedel, hjälpa till med mer än att gå ned i vikt, det skriver Wall Street Journal

Lägre vikt kan ge mer rörlighet och bättre balans, vilket gör att äldre människor kan bli mer aktiva. 

Det kan i sin tur förbättra humöret, den allmänna hälsan och ibland även vara den avgörande skillnaden mellan att gå med rullator, käpp eller helt utan stöd. 

Färre äldre

Enligt en undersökning från i maj, gjord av KFF, den ledande hälsopolitiska organisationen i USA, rapporterade 9 procent av personer från 65 och äldre att de tog GLP-1-läkemedel som Ozempic, Wegovy och Zepbound.

Det kan jämföras med att 19 procent av personer i åldrarna 50 till 64 rapporterade att de tog dessa läkemedel.

”De här läkemedlen skulle verkligen gynna seniorer, men det finns alltid dessa ytterligare bekymmer. Jag tror att vi ibland prioriterar risk framför nytta när människor blir äldre”, säger Sun Kim, till Wall Street Journal.

Hon är docent vid avdelningen för endokrinologi vid Stanford University School of Medicine i USA.

ANNONS
ANNONS

Bör vidta försiktighet

Enligt läkare är allt fler äldre människor intresserade av att ta dessa läkemedel, men äldre måste se upp med möjliga interaktioner med andra mediciner och vara försiktiga så att de inte förlorar muskelmassa när de tar läkemedel för viktminskning.

Det är viktigt att påtala för seniorer att GLP-1-läkemedel kan göra att de förlorar muskelmassa, och inte bara vikt, vilket ökar deras sårbarhet för skador. 

Seniorer har dessutom redan problem med sarkopeni, som är åldersrelaterad förlust av muskelmassa och styrka.

För äldre personer som tar flera olika mediciner kan GLP-1-läkemedel vara mer komplexa att hantera. 

Exempelvis diuretika, som tas mot högt blodtryck, kan ge högre benägenhet att bli uttorkad och GLP-1 kan minska aptiten på mat och vätska, vilket kan öka risken för uttorkning.

Rasade 36 kilo blixtsnabbt – hamnade på akuten

Sex månader efter att en 62-årig man börjat ta ett läkemedel för viktminskning lades han in på sjukhus med hjärtklappning, skakningar, förvirring, feber och svettningar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS