News55

Läkemedelsjättens nästa stora marknad – barn

Novo Nordisks och Danmarks flaggor. Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk har nu genomfört en studie som visar att deras läkemedel Saxenda kan hjälpa barn att gå ned i vikt
Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk har nu genomfört en studie som visar att deras läkemedel Saxenda kan hjälpa barn att gå ned i vikt. (Foto: TT/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Saxenda, ett danskt läkemedel för viktminskning, har testats på barn mellan sex och elva år med goda resultat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Viktminskningsläkemedlet Saxenda har hjälpt barn mellan sex och elva år att minska sitt kroppsmassaindex, BMI, enligt forskningsresultat som släpptes på tisdagen, det skriver Business Insider.

Resultaten visar att de barn som fick dagliga injektioner av Saxenda kunde sänka sitt BMI med i genomsnitt 5,8 procent under den 56 veckor långa studien, och med i genomsnitt 7,4 procent jämfört med placebogruppen. 

Saxenda, vars verksamma substans heter liraglutid, tillverkas av Novo Nordisk, samma danska läkemedelsbolag som tillverkar storsäljarna Ozempic och Wegovy, med den verksamma substansen semaglutid.

Novo Nordisks amerikanska rival, Eli Lilly, producerar läkemedlen Mounjaro och Zepbound, de har också testat läkemedel mot fetma för barn som är så pass unga som sex år. 

Inga godkända läkemedel

I USA finns det inga godkända läkemedel för barn med fetma. År 2020 godkände USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA, Saxenda, för tonåringar och 2014 för vuxna.

Novo Nordisk kommer söka FDA-godkännande för läkemedlet för yngre barn. Ett sådant godkännande kan öppna upp en ny marknad för Novo Nordisk.

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, lider ett av fem barn och ungdomar i USA av fetma. Antalet amerikanska barn i åldrarna sex till elva år med fetma är cirka 6 miljoner.

ANNONS

“Till dags dato har barn praktiskt taget inga alternativ för att behandla fetma. De har blivit tillsagda att ’försöka mer’ med kost och motion”, sade huvudforskaren Claudia Fox vid ett möte i Madrid, där resultaten av studien på 82 barn presenterades, skriver Business Insider.

Hon sade vidare att Saxenda kan möjliggöra för barn med fetma att leva hälsosammare och mer produktiva liv.

ANNONS

Wegovy och Ozempic

Fetmaläkemedlet Wegovy och liknande läkemedel, som diabetesläkemedlet Ozempic, har blivit storsäljare, men Novos Nordics prissättning för dessa läkemedel granskas nu i USA.

I juni meddelade den amerikanska senatorn Bernie Sanders att Novo Nordisks vd Lars Jørgensen den 24 september ska vittna inför en kommitté vid en utfrågning om de priser bolaget tar för Wegovy och Ozempic i USA.

De mycket eftertraktade läkemedlen används för viktminskning av kändisar som Oprah Winfrey och Elon Musk, men också av andra som vill gå ned i vikt.

Var sjätte som får Ozempic har inte diabetes

Socialstyrelsen har kartlagt läkemedel som används för behandling av både diabetes och övervikt. Trots att Läkemedelsverket vädjat till läkare att bara skriva ut medicinen till diabetiker så görs vart sjätte uttag av personer utan diabetesdiagnos.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS