News55

Life science i kris: "Ett stort problem för mänskligheten"

Forskare gör tester. Under pandemin blomstrade de, men nu går det dåligt för många svenska life science-bolag.
Under pandemin blomstrade de, men nu går det dåligt för många svenska life science-bolag. (Foto: ckstockphoto och 89Stocker)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 juli 2025Publicerad: 15 juli 2025

Svenska life science-bolag som forskar inom läkemedel och medicinteknik går just nu igenom dåliga tider med konkurser, avnoteringar och akut pengabrist.

ANNONS

Mest läst i kategorin

På bara några år har flera life science-bolag inom läkemedel och medicinteknik lämnat börsen, några har köpts upp, några har slagits samman men många har gått i konkurs, det skriver Svenska Dagbladet.

Nästan hälften av alla bolag som de senaste fem åren har avnoterats från Nasdaq Europa har gått i konkurs eller inte klarat av aktiemarknadens krav på noterade bolag, vilket innebär en förlorad investering för aktieägarna.

Helena Strigård, vd för Ventures Accelerated, säger att det inte har varit så här dåligt på väldigt länge och att offer nu tyvärr skördas bland life science-bolagen.

Hon var tidigare var vd för branschorganisationen Swedenbio, och är nu konsult för nordiska life science-företag och på den amerikanska västkusten.

Nasdaq Stockholm, Stockholmsbörsen.
På några år har många life science-bolag lämnat börsen och flera av dem har gått i konkurs. (Foto: Claudio Bresciani/TT)

Det är life science

Life science, livsvetenskap, kallas organisationer inom läkemedel, medicinteknik, bioteknik samt till viss del hälso- och sjukvård.

Branschanalytikers menar att life science-sektorn är någorlunda konjunkturoberoende eftersom människor alltid kommer bli sjuka.

ANNONS

Sektorns forskningsanslag kommer från stater och stiftelser och i många länder bekostas sjukvården av skattepengar, men trots det påverkas branschen av sin omvärld.

Branschen utvecklar sina produkter under lång tid, de är omgärdade av regulatoriska restriktioner, det är dyrt och för vanliga investerare är det svårt att analysera produkternas utvecklingspotential.

ANNONS

Rusning under pandemin

Det är brist på pengar i branschen och SvD:s genomgång visar att kapitalanskaffningsbrist uppges som främsta orsak för de svenska bolag som avnoterats på grund av konkurs.

Under pandemin var det annorlunda, då kämpade många bolag i motvind, men inte life science-bolagen, de fick uppmärksamhet när världen förstod att sjukdomar kan lamslå hela samhället.

Det här påverkade hela life science-sektorn men den positiva trenden vände i slutet av 2022.

“Det är klart att det är svider, det vi genomgår nu. Väldigt många bra bolag baserade på stark forskning försvinner från marknaden. Det här är en kapitalkänslig sektor, men även i dåliga tider finns det kapital. Det kommer inte att vända till pandeminivåer igen, men de bra bolagen vi har kommer att få en stark uppgång. Nu är det vinna eller försvinna”, säger Helena Strigård till SvD.

Den höga räntan

ANNONS

Ted Fjällman, vd på Flerie, som investerar i life science-bolag i Europa, USA och Israel, menar att ränteläget är det som är allra svårast för branschen just nu. Jämfört med de senaste årtiondena är räntan hög.

“Investeringshorisonten är lång i den här branschen, det kan vara uppåt 10–15 år innan vinsten kommer. När kapitalet är bundet lång tid är det många investerare som tvekar när räntan är hög, det kostar mer”, säger han till SvD.

Han säger att det för några av de här bolagen delvis var för lätt att skaffa kapital under pandemin och att det nu sker en viss upprensning, men att det är är ett större problem att många bra bolag också försvinner.

Investerare ser det som en möjlighet att investera, men också att plocka hem, när välfungerande företag sjunker i pris.

Ted Fjällman säger att många investerare inte vill att deras riskkapitalbolag ska investera i börsbolag som inte ger vinst, men att läget ett annat om bolagen är helt privata. Han tycker dock att betydligt fler borde köpa ut bolag från börsen.

Förändringar i branschen

De senaste decennierna har utvecklingen av läkemedel genomgått förändringar och trenden har gått mot att forskare på universitet och små forskarbolag sköter utvecklingen av nya substanser som sedan köps upp av stora bolag.

Uppköpen har gjorts antingen innan kliniska tester har startat, eller när en substans har visat resultat för patienter samt visat sig vara tillräckligt säker.

ANNONS

Den allra senaste trenden är att stora bolag inte köper småbolag utan i stället ingår licensavtal och alltså “hyr” patent och handelsrättigheter som finns kring en blivande läkemedelskandidat.

Det här gör att bolagens egna forsknings- och utvecklingsavdelningar har kunnat avvecklas.

Forskning och utveckling behövs

När räntorna var riktigt höga under 1980-talet hade läkemedelsbolagen fortfarande egen utveckling och kunde utveckla med sparade medel från sina senaste försäljningssuccéer vilket gjorde att räntenivåerna inte var avgörande.

“Kapitalbristen inom life science är ett stort problem för mänskligheten. Vi blir allt äldre och kräver allt mer avancerade läkemedel, det behövs enormt mycket forskning och utveckling och sedan muskler för att ta det hela ända fram till marknaden”, säger Ted Fjällman till SvD.

Han säger vidare att investerare behöver lära om och bli bekväma med det höga ränteläget för det är enligt honom fortfarande en otrolig utväxling på läkemedel.

Läs mer på News55: Svensk forskning bekräftar att nervceller bildas i vuxna hjärnor

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS