News55

Lista: Detta är farorna med sömnbrist

Tips: Så kan du sova bättre
Många har problem med sin nattsömn, men det finns goda tips om hur man kan sova bättre.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 28 sep. 2022Publicerad: 28 sep. 2022

Sömn och återhämtning är nödvändigt och livsviktigt för oss. Om vi inte får det i tillräcklig mängd riskerar vår hälsa att ta skada på olika sätt och det kan ha effekter som du inte ser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om vi sover för lite kan det få dålig inverkan på hälsan, både på kort och lång sikt, så det finns all anledning att se över sina sovvanor och timmar av sömn. Tidningen Kropp & Hälsa har sammanställt en lista på vad sömnbrist kan orsaka:

  • Viktökning

Hormonerna som reglerar aptiten påveras av sömnbrist. Hormonet Leptin minskar, som talar om hur mycket fett du lagrat, medan hungerhormonet ghrelin ökar.

  • Högt blodtryck

Man kan få högre blodtryck av sömnbrist, och det kan på lång sikt öka risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom och stroke. Störst är risken för personer med sömnapné.

  • Trötthet

Trötthet innebär många risker, inte minst i trafiken. Så mycket som 30 procent av alla trafikolyckor kan bero på att föraren varit trött.

  • Dåligt humör
ANNONS

Det finns en stark koppling mellan sömnbrist och flera psykiska störningar. Över tid kan för lite sömn leda till depression, ångest och mani.

  • Hallucinationer

Akut sömnbrist kan leda till halluciationer, att man ser och hör saker som egentligen inte finns. Detta kan, i sällsynta fall, orsaka tillfällig psykos eller symptom som liknar paranoid schizofreni.

  • Dåligt omdöme

Sömnbrist ger sämre visuellt arbetsminne. Det blir svårare att se skillnad på relevanta och irrelevanta stimuli i omgivningen och detta påverkar den emotionella intelligensen, beteendet och stresshanteringen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS