News55

Livsmedelsverket varning – för sushi och smörgåstårta: "Matförgiftning"

matförgiftning
Livsmedelsverket betonar vikten av att anmäla matförgiftningar. (Foto: Tim Aro / TT & Africa Images)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 15 maj 2025Publicerad: 15 maj 2025

Antalet rapporterade fall av matförgiftning i Sverige har minskat under perioden 2019 till 2023 jämfört med föregående femårsperiod.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En möjlig förklaring till detta är pandemins restriktioner, som begränsade kontakten mellan människor och därmed också smittspridningen.

Men trots nedgången i statistiken menar experter att det verkliga antalet drabbade sannolikt är betydligt högre.

Många som blir sjuka efter att ha ätit något misstänkt anmäler det aldrig – vilket gör att en stor del av fallen aldrig fångas upp.

”De flesta matförgiftningar anmäls aldrig så det vi ser i statistiken är bara toppen av isberget. Det är viktigt att man anmäler till sin kommun om man tror att man blivit matförgiftad. Även om man blivit sjuk av något man ätit i hemmet. Då kan kommunen utreda och i bästa fall hindra att fler blir sjuka”, säger Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

MISSA INTE: Potatis ska få bort ogräs på kyrkogården. News55

sushi matförgiftning
Två av de vanligaste maträtterna som svenskar blir sjuka av. (Foto: Dan Hansson / Svd / TT & Leif R Jansson / TT)

Matförgiftning av sushi

Det är inte alltid exotisk eller ovanlig mat som orsakar matförgiftningar.

ANNONS

Tvärtom är det ofta vanliga livsmedel som finns på många svenska matbord.

Enligt Livsmedelsverket är rätter som smörgåstårta och sushi bland de vanligaste orsakerna till matförgiftningsutbrott under de senaste åren.

Även grönsaker, frukt och baljväxter pekas ut som återkommande källor till sjukdom, uppger Dagens Nyheter och hänvisar till TT.

ANNONS

Norovirus i fokus

Ett av de främsta problemen har varit spridningen av norovirus, ett mycket smittsamt virus som också ligger bakom vinterkräksjukan.

Viruset är tåligt, kräver liten smittdos och kan enkelt överföras genom mat som hanterats av någon som bär på smittan.

Under femårsperioden låg norovirus bakom över 2 300 bekräftade fall. Det gör viruset till den klart största enskilda orsaken till rapporterad matförgiftning.

Svårt att hitta källan

ANNONS

Trots att flera stora utbrott har kunnat spåras till specifika livsmedel eller hantering, är det långt ifrån alla fall som får en förklaring.

I nästan hälften av alla rapporterade matförgiftningar mellan 2019 och 2023 har det inte gått att fastställa exakt vad som orsakat sjukdomen.

Detta gör det svårt att förebygga framtida fall och visar vikten av snabba utredningar.

Dolda faror i vegetabilier

Under perioden har även ett ökat antal fall kopplats till vegetabiliska livsmedel, däribland frukt, grönsaker och baljväxter.

Här handlar det inte bara om bakterier eller virus, utan också om naturliga toxiner som lektiner, ämnen som finns i vissa råa baljväxter och kan ge upphov till magproblem om de inte tillagas ordentligt.

Dessutom har parasiten cryptosporidier, som sprids via förorenat vatten, lett till flera utbrott kopplade till växtbaserad mat.

Vikten av att anmäla matförgiftning

ANNONS

Livsmedelsverket betonar att allmänheten har en viktig roll i att förhindra att fler blir sjuka.

Om man misstänker att man blivit matförgiftad, även av mat lagad i det egna hemmet, bör man anmäla det till kommunen.

Då kan en utredning starta snabbt, och eventuella smittkällor identifieras innan fler insjuknar.

Se även:

Så slår vinterkräksjukan – ökar 340 procent. Dagens PS

Kryssningarnas baksida – matförgiftning. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

ANNONS
ANNONS