News55

Ljud och musik kan lindra olika symptom

Sinnestillstånd och känslor kan komma fram när vi lyssnar på musik.
Sinnestillstånd och känslor kan komma fram när vi lyssnar på ett stycke eller en låt. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 08 juni 2024Publicerad: 08 juni 2024

Att lyssna på och skapa musik engagerar hela hjärnan

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Musik är en fantastisk resurs som vi kan använda på många olika sätt. Sinnestillstånd och känslor kan komma fram när vi lyssnar på ett stycke eller en låt. Många använder också musik för att bygga upp stämningar – vi kan ju reglera kroppens signalsystem på så sätt.

Musik kan väcka minnen till liv när vi påminns om stunder som varit betydelsefulla, och på så vis har den en väg rakt in i våra hjärtan.

”När vi lyssnar på musik väcks en del av hjärnan kopplad till amygdala, som hanterar känslor”, förklarar Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och forskare vid Karolinska Institutet.

Hon berättar vidare för Må Bra att vi kan aktivera olika medvetandetillstånd med musik och ljud. Exempelvis kan man höja vakenhetsgraden och öka känslan av energi på gymmet.

Man kan alltså kalibrera olika tillstånd genom att både minska och öka aktivitetsgraden i hjärnan med olika ljud-stimuli och därmed också påverka hjärtfrekvensen.

Kroppens välmående påverkas

“Musik berör alla delar av kroppen. Allt ljud penetrerar ju kroppen på olika sätt. Att lyssna på och skapa musik engagerar hela hjärnan och kan påverka språkliga förmågor, utveckling och inlärning”.

“Om man börjar få kognitiva svårigheter på grund av demens så kan man använda musik för att väcka liv i gamla minnen”, fortsätter Eva Bojner Horwitz.

ANNONS

Musik och vissa ljud som har en lugnande inverkan kan höja kroppens måbra-hormoner och samtidigt minska stresshormonerna – förutsatt att man tycker om det man lyssnar på.

Att lyssna på och skapa musik engagerar hela hjärnan och kan påverka språkliga förmågor, utveckling och inlärning. (Foto: Pexels)
ANNONS

Läkande funktion som lindrar smärta

“Forskare har tittat på vad som händer när man får vakna upp till egenvald musik efter ett operativt ingrepp”.

“Det har visat sig att musiken stimulerar lugn och ro-hormonerna på ett sätt som gör att vi får en snabbare läkning. Det finns också en hel del forskning som visar att smärta kan lindras med hjälp av musik”.

Genom sin läkande funktion kan musik lindra depressiva känslotillstånd och ångest. På samma sätt som musik kan ha en läkande funktion, kan olika ljud ha motsvarande effekt. Fågelkvitter, porlande vatten och lugnt havsbrus är naturljud som ofta används i avslappnande eller läkande syfte.

Tinnitus kan behandlas med ljudterapi

I Tyskland använder man ljudterapi för att behandla tinnitus, så kallad ”Notch music therapy”. 

ANNONS

Då används speciella applikationer eller hörapparater som filtrerar bort de ljudfrekvenser på skalan närmast den upplevda tinnitustonen. Notchterapi kan endast fungera för personer med som hör en konstant ton i örat. 

“Eftersom det finns så många olika ljudvariationer av tinnitus är det ändå många som inte blir hjälpta av Notch music therapy, skriver  Christopher Cederroth, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet.

En annan behandlingsform är cochlea-implantat, som stimulerar hörselnerven i innerörat med svaga elektriska impulser. Den kan i bästa fall få bukt md tinnitus.

Risken att drabbas av tinnitus är störst i storstäder och ökar med åldern. I Stockholm har var tredje person över 60 år relaterade symptom och de ökar med höga ljud- och bullernivåer, enligt Christopher Cederroth.

Läs också:

Så påverkas hjäenan av musik

Abba: Sill, kavjar och ljuv musik

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS