News55

Lovande resultat för ny behandling av typ 1-diabetes

Per-Ola Carlsson, han leder en studie som har lyckats transplantera genförändrade insulinproducerande celler som immunförsvaret inte upptäcker till en patient med typ 1-diabetes
Per-Ola Carlsson leder en studie som har lyckats transplantera genförändrade insulinproducerande celler som immunförsvaret inte upptäcker till en patient med typ 1-diabetes. (Foto: Johan Alp)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 jan. 2025Publicerad: 10 jan. 2025

För första gången i världen har en transplantation med genmodifierade insulinproducerande celler gjorts och resultatet ger hopp om en ny botande behandling för typ 1-diabetes.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag kan personer med svår typ 1-diabetes få en transplantation med insulinproducerande celler, men efter det måste de resten av livet ta immundämpande läkemedel för att deras kropp inte ska stöta bort cellerna.

“Liksom med all annan organ- och celltransplantation, där vävnad kommer från annan individ, har det hitintills krävts undertryckande av mottagarens immunsystem för att förhindra immunavstötning av de transplanterade cellerna”, säger Per-Ola Carlsson i ett pressmeddelande.

Han är professor i medicinsk cellbiologi på Uppsala universitet samt överläkare i endokrinologi och diabetologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Lovande för patienter

En patient med typ 1-diabetes har nu för första gången fått en transplantation med genförändrade celler som inte kräver immundämpande läkemedel, det skriver Dagens Nyheter.

“Dessa kliniska resultat är spännande och mycket lovande för patienterna. Det är det första beviset att insulinproducerande celler kan transplanteras till patienter med typ 1-diabetes och fås att överleva utan samtidigt behov av immundämpande läkemedel”, säger Per-Ola Carlsson som leder den kliniska studien, i pressmeddelandet.

Immundämpande läkemedel ökar risken för biverkningar som exempelvis infektioner, cancer eller njursvikt.

“I många fall är det bättre att fortsätta leva med sin diabetes”, säger Per-Ola Carlsson till DN.

ANNONS
ANNONS

Första gången på människor

Forskarna har fått tillstånd att testa de genförändrade insulinproducerande cellerna på två personer och det här är första gången det här görs på människor.

En patient som är i 40-årsåldern har fått de genförändrade cellerna placerade i muskler i underarmen och har inte fått några immundämpande läkemedel.

“Det har gått en dryg månad, cellerna lever och producerar insulin. Patientens kropp har inte stött bort cellerna vilket normalt sker inom någon vecka. Patienten mår bra”, säger Per-Ola Carlsson till DN.

Han tillägger att patienten dock endast har fått en liten mängd celler för att forskarna ska kunna se om metoden är säker och patientens diebetessjukdom har inte påverkats.

Kanske om fem till tio år

Cellerna som använts kommer från en avliden donator och med hjälp av gensaxen Crispr-Cas12b har forskarna förändrat cellernas yta så att immunförsvaret inte ser dem som främmande.

Studien har inte identifierat några säkerhetsproblem och i laboratorieanalyser undvek de genetiskt modifierade cellerna attack från mottagarens immunsystem.

ANNONS

“Dagens data, i kombination med framsteg att ta fram stora mängder insulinproducerande celler från stamceller, ger verkligt hopp om att en botande behandling kan erbjudas patienter med typ 1-diabetes i större skala”, säger Per-Ola Carlsson i pressmeddelandet.

För att det här i framtiden ska kunna bli en säker behandling krävs dock flera studier. Om de visar på goda resultat tror Per-Ola Carlsson att det kanske kan finnas en behandling tillgänglig inom fem till tio år, skriver DN.

Typ 1-diabetes

Cirka 50 000 människor i Sverige har typ 1-diabetes, de flesta behandlas med insulin via spruta eller insulinpump.

Vid typ 1-diabetes angriper och förstör den drabbade individens immunsystem de så kallade betacellerna som producerar insulin.

Personer med svår typ 1-diabetes kan sedan drygt 20 år få en behandling med transplantation av så kallade Langerhanska öar, som innehåller insulinproducerande celler.

Svensk forskning utvecklar ny cellterapi mot cancer

Svenska forskare har utvecklat en ny strategi som kan göra att cellterapibehandling mot cancer verkar längre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]