News55

Lyssna INTE på 100-åringars hälsoråd

Äldre kvinna som röker
Bland de som blir riktigt gamla finns personer som inte alls för en speciellt sund livsstil, men som ändå förblir friska. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 29 aug. 2024

Att lyssna på hundraåringars hälsoråd betyder inte automatiskt att du får de bästa livsbejakande tipsen på hur just du kan bli gammal. Det har visat sig att en del som blir riktigt gamla inte lever speciellt sunt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt tidningen The Guardian är det i alla fall så. Det innebär att de som blir riktigt gamla kan ha en enorm tur (om man vill bli över 100 förstås) eller så kan de vara utrustade med genetiska arvsanlag som besparar dem krämpor och lidande på ålderns höst.

I dessa två grupper finns det alltså personer som inte alls för en speciellt sund livsstil, men som ändå blir gamla. Man bör dock inte räkna med den turen, utan leva så sunt som möjligt för ett bättre åldrande.

Världens äldsta person levde bekymmerslöst

Media uppmärksammade nyligen världens äldsta person, Maria Branyas Moreras bortgång, när hon avled vid 117 års ålder. Enligt henne själv levde hon ett bekymmerslöst liv och hade nära relationer till både familj och vänner.

I tidigare intervjuer beskrev hon sig som en känslomässigt stabil person utan några egentliga problem. Hon betonade också att tur spelat en viktig roll i hennes långa liv.

Dottern Rosa Moret refererade dock mer till genetik och god hälsa när hon skulle förklara sin mammas höga ålder.

ANNONS

Forskares nyfikenhet kring hög ålder

Att nå en så hög ålder får många att fundera över hemligheterna bakom ett exceptionellt långt liv, men forskare säger att det kan vara bäst att undvika hälsoråd från 100-åringar själva, just av ovan nämnda skäl.

ANNONS

Enligt Richard Faragher, professor i biogerontologi vid University of Brighton finns just de två huvudsakliga förklaringarna som inte utesluter varandra: goda arvsanlag och ren tur.

En annan viktig teori är att glädje och harmoni i livet sannolikt kan bidra till ett längre och sundare liv. Det innebär ju i regel färre stressfaktorer, vilket kan påverka hälsan negativt.

Glädje kan bidra till längre liv.
En viktig teori är att glädje och harmoni i livet sannolikt kan bidra till ett längre och sundare liv. (Foto: Pexels)

Medicinsk utveckling

David Sinclair, vd för International Longevity Centre, betonar att utvecklingen av vacciner har varit avgörande för att höja medelåldern bland befolkningen.

Förbättringar av vacciner mot influensa och bältros, utveckling av effektivare mediciner i största allmänhet och bättre hygien är viktiga faktorer som bidragit till ett sundare åldrande och högre medelålder.

Biologisk fakta

Man kan dock inte komma ifrån att kroppen gradvis bryts ner och att skador uppstår på celler och vävnader. Åldrandets mekanismer är något som forskare måste lära sig mer om för att förstå vad som är möjligt.

ANNONS

Forskare vid Karolinska institutet har jämfört blodvärden mellan personer som blivit 100 år och de som inte levt lika länge. Det visade sig att glukos, järn och urinsyra var viktiga biomarkörer. Personer med lägre halt urinsyra i blodet levde längre. Än så länge återstår mycket forskning kring åldrande, men hoppet om längre liv tycks inte falna.

Läs också:

Har mänsklig ålder nått sin bortre gräns?

Tio viktiga biomarkörer för att leva till 100

Nio tips från dem som lever längst

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS