News55

Magiska svampar tycks bota dödsångest

Magiska svampar med psilocybin i en odlingslåda i Springfield, Oregon, USA.
Magiska svampar med psilocybin i en odlingslåda i Springfield, Oregon, USA. (Foto: TT/AP/Craig Mitchelldyer)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 aug. 2024Publicerad: 07 aug. 2024

Patienter i livets slutskede finner tröst i magiska svampar och svamparnas psilocybin har hjälpt en del av dem att konfrontera döden. Hur det går till är dock oklart.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla med dödlig cancer i slutskedet hanterar ångest, men de första åren efter sin diagnos tyckte den nu 56-åriga Thomas Hartle i Saskatoon, Kanada, att han klarade sig ganska bra, skriver The Guardian.

PET-kameran missade tumörer

Att Thomas Hartle kände sig ganska okej berodde delvis på att hans undersökningar med PET-kamera visade att cancern inte utvecklades särskilt snabbt.

År 2019, när tumörer som skanningarna hade missat hittades på hans tjocktarm, förändrades dock det. Vid operationen som följde hittades ännu fler tumörer och han kände sig inte längre lugn.

“Att få reda på att det bästa diagnostiska verktyget inte gjorde sitt jobb, det var oroande för mig”, säger han till The Guardian.

Han kände hur döden närmade sig från alla håll och i november 2019 dog hans svärmor plötsligt. Hans svärfar hade också cancer och dog månaden därpå. Våren 2020 dog dessutom hans far, och sedan dog hans systerdotter av binjurecancer.

ANNONS

Överväldigades av ångest

Thomas Hartle satt ensam i ett mörkt rum flera dagar i sträck, han kände sig överväldigad. Ibland var hans ångest så förkrossande att han behövde någon som följde med honom hela tiden. 

ANNONS

Han hittade en studie från 2016, om cancerpatienter som tog psilocybin som visade att 80 procent av dem som fick en hög dos psilocybin kände sig mindre oroliga och deprimerade. 

Psilocybin är den aktiva ingrediensen i magiska svampar och Thomas Hartle kontaktade Thera Psil, en ideell organisation som hjälper sjuka människor i Kanada att få lagligt tillstånd att prova psilocybin.

Tröstades av psilocybin

Han hade sin första psilocybinsession med TheraPsils grundare, psykologen Bruce Tobin, 2020 och kände då att han försvann. Han säger att det var en upplevelse så nära döden man kan komma medan man fortfarande lever. 

Efter att psilocybinsessionen kände han lättnad i stället för rädsla för döden. För Thomas Hartle var upplevelsen verkligen tröstande.

“Det gav mig en smak av hur livet efter livet kan se ut”, säger han till The Guardian.

Flera studier pågår

Det pågår större studier för att ta reda på om psilocybin kan vara ett verktyg som kan används i palliativ vård för att underlätta döendet. 

ANNONS

Forskare vet dock fortfarande inte exakt hur psilocybin hjälper människor att konfronteras med sin egen död. 

Psykedeliska droger som psilocybin är just nu föremål för intensiv vetenskaplig forskning för att ta reda på vilka fördelar de kan ha vid behandling av depression, PTSD och missbruk. 

Psilocybin har visat sig minska existentiellt lidande hos cancerpatienter, precis som det gjorde för Thomas Hartle.

Magiska svampar bet på depression

Ämnet psilocybin, som finns i så kallade magiska svampar, kan ha effekt mot depression. Det menar forskare som gått igenom de studier som finns på området.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS