Kvinnor som fått sitt bröst bortopererat på grund av bröstcancer kan få vänta upp till fyra år på att få ett nytt bröst.
Mest läst i kategorin
Skillnaderna i väntetid är stora i landet, vid Sahlgrenska i Göteborg kan kvinnor inom två månader få hjälp att få ett nytt bröst efter bröstcancer, det rapporterar Sveriges Radio.
Bröstrekonstruktioner görs av plastikkirurger på universitetssjukhusen. Vid Norrlands universitetssjukhus är väntetiden ett halvår och på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm är väntetiden ett och ett halvt år.
Fyra års väntetid
På Skånes universitetssjukhus är väntan på ett nytt bröst längst, omkring fyra år, 29-åriga Zeyneb Yildirim från Lund har haft bröstcancer och hon mår dåligt av att vänta.
“Det är bara ett stort mörkt ärr på bröstkorgen och det är jättejobbigt att se sig själv i spegeln och att man inte ser symetrisk ut”, säger hon till Sveriges Radio.
När hon fick diagnosen bröstcancer var hon 26 år och gravid, hennes bröst opererades bort och hon fick cellgifter, efter förlossningen behandlades hon även med strålning.
Nu är hon 29 år och väntar fortfarande på att få ett nytt bröst.
“Tiden efter, som är tuff för många, att hela tiden påminnas, varje dag om att jag har gått igenom detta som är en livsfarlig sjukdom, så kan man inte hjälpa att få de här dumma tankarna om återfall”, säger hon till Sveriges Radio.
Senaste nytt
Brist på personal
Anledningen till att det tar så lång tid i Skåne är enligt Katarina Bexelius, verksamhetschef för specialicerad kirurgi, att sjukhuset har brist på narkos- och operationspersonal.
Hon förklarar att sjukhuset då jobbar med medicinska prioriteringar och tar dem som är svårt sjuka och akut sjuka innan de tar dem vars operationer är planerade.
På svenska sjukhus kan dock även patienter som söker akut få vänta orimligt länge innan de får hjälp.
En granskning som Sjukhusläkaren gjort av alla lex-Maria-ärenden år 2023, visar att brist på vårdplatser, brist på resurser och hög arbetsbelastning kan kopplas till 42 procent av alla dödsfall inom svensk slutenvård.
Mellan 2014 och 2023 femdubblades antalet patienter som får vänta på behandling längre än vad vårdgarantin lovar. Under de åren ökade antalet patienter som fick vänta på behandling eller operation från 13 000 till 66 000.
Därför får fler svenskar vänta längre på operation
Operationsköerna blir allt längre och det får konsekvenser, särskilt för en grupp patienter. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.