Medelhavskost är bra för hälsan av flera orsaker och nu har forskare hittat ytterligare en orsak till varför den här kosten är bra för oss.


Mest läst i kategorin
Det är redan känt att den så kallade medelhavskosten är bra för hjärtat, nu visar ny forskning det kan finnas ännu fler hälsofördelar med den här kosten, det skriver Nettavisen.
Typiska ingredienser i det som kallas medelhavskost är frukt och grönsaker, nötter, fullkornsbröd, linser, bönor, frön och fisk.
Den här kosten har ett rikt innehåll av enkelomättade fetter, fibrer, kalium, omega 3 och antioxidanter, samt ett lågt innehåll av mättat fett från mejeriprodukter och rött kött.
Medelhavskosten rekommenderas ofta för god hjärthälsa, men ny forskning kan tyda på att det finns ännu fler hälsofördelar med att äta den.
Minskad risk för demens
I en studie har forskare tittat närmare på personer som bär på flera kopior av APOE4-genen, något som är en känd riskfaktor för demens.
I studien följde forskarna över 5 700 personer i 34 år. De fann att personer som ätit en typisk medelhavskost, med mycket grönsaker, frukt, nötter, spannmål, fisk och olivolja samt med lite alkohol, rött kött och ultraprocessad mat, hade minskat sin risk att utveckla demens.
De fann även att de deltagare som ätit en medelhavsinspirerad kost hade en långsammare kognitiv nedgång, det skriver Medical News Today.
Små skillnader gör skillnad
“Det här indikerar att kosten kan spela en viktig roll i att upprätthålla kognitiv hälsa över tid. Även blygsamma skillnader i kostmönster var förknippade med skillnader i demensrisk och kognitiv nedgång, vilket är uppmuntrande eftersom det innebär att relativt uppnåeliga livstilsförändringar kan ha en meningsfull inverkan”, säger Dong D. Wang till Medical News Today.
Han är biträdande professor i medicin vid Birmingham and Women’s Hospital och Harvard Medical School, samt biträdande professor vid institutionen för näring vid Harvard TH Shan Scool of Public Healthm, och huvudförfattare till studien.
Han och hans team upptäckte dessutom att medelhavskostens skyddande effekt var allra starkast för de studiedeltagare som hade två kopior av genvarianten APOE4.
De fick störst effekt av kosten
“Nyttan var störst för personer med APOE4-genen, särskilt de med två kopior av APOE4. Att följa en grundläggande medelhavskost minskade inte bara sannolikheten för att utveckla demens med 35 procent hos personer med två APOE4-gener, utan en högre grad av följsamhet till kosten minskade ytterligare risken”, säger Yuxi Liu till CNN.
Hon är också huvudförfattare till studien, samt forskare i medicin vid Brigham and Women’s Hospital och Harvard Medical School i Boston.
Forskarna fann även att personer med APOE4-genen verkar ha distinkta metaboliska profiler som reagerar starkt på de hälsosamma näringsämnena i medelhavskosten.
Kvaliteten på näringsämnen
Yuxi Liu förklarar att metaboliska processer, som upptaget av näringsämnen, energiproduktion samt uppbyggnad och reparation av nerver och vävnader i kroppen och hjärnan är väldigt beroende av kvaliteten på de vitaminer, enzymer, aminosyror, kolhydrater och fetter som finns i kosten.
“Att förbättra den metaboliska funktionen hos personer med APOE4 genom kost kan förklara, eller åtminstone delvis förklara, den enorma minskningen av demensrisken som vi såg i vår studie. Naturligtvis behöver vi framtida studier för att ytterligare validera det konceptet”, säger hon till CNN.
Läs mer på News55: Studie: Personer med demens lever längre än någonsin

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.