News55

Midjemått bättre än BMI på att förutse mäns cancerrisk

En man mäter sin midja, någon väger sig och väger säger BMI och ett förstoringsglas på ordet cancer.
Midjemått förutsäger mäns risk för cancer bättre än BMI, det visar en ny svensk studie. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 apr. 2025Publicerad: 29 apr. 2025

Midjemåttet är en starkare riskfaktor för utveckling av cancer relaterad till fetma hos män än BMI, det visar en ny studie.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Fetma ökar risken för flera former av cancer och när cancerrisken bedöms är det viktigt att titta på var på kroppen fettet sitter, det menar forskarna bakom en ny studie från Lunds universitet.

I studien har forskarna undersökt Body Mass Index, BMI, och midjemått som metoder för beräkning av cancerrisk.

Studien bygger på data från 339 190 personer från befolkningsregister där deltagarnas BMI och midjemått registrerats mellan år 1981 och 2019, vårdpersonal mätte objektivt 61 procent av deltagarna medan 39 procent var självrapporterade mått.

Midjemåttet viktigt

“Resultaten tyder på att vi bör se bortom BMI och även ta hänsyn till midjemått när vi bedömer hälsorisker kopplade till obesitas, säger Tanja Stocks i ett pressmeddelande.

Hon är forskare och docent i epidemiologi vid Lunds universitet och har lett studien tillsammans med forskaren Josef Fritz och doktoranden Ming Sun, båda vid Lunds universitet.

Eftersom det är svårare att, på ett standardiserat sätt, mäta midjemått än BMI tog forskarna hjälp av en statistisk metod för att korrigera för felmätningar.

De utgick därefter från svenska cancerregistret och av de 339 190 som var cancerfria vid mätningen fick 18 185 en fetmarelaterad cancerdiagnos under studiens uppföljning.

ANNONS
ANNONS

Bara hos män

“Vi såg att för varje standardavvikelse, det vill säga ungefär 11 centimeter större midjemått hos män, ökade risken för fetmarelaterad cancer med 25 procent. För varje motsvarande ökning i BMI (cirka 3,7 kilo per kvadratmeter) ökade risken med 19 procent. Det tyder på att midjemåttet är en tydligare riskmarkör än BMI för män”, säger Josef Fritz i pressmeddelandet.

Det var bara i gruppen män som midjemått framstod som en bättre mätmetod. Josef Fritz tror att en teori är vad midjemått och BMI reflekterar hos män respektive hos kvinnor.

“Till exempel kan midjemått bland män vara starkare kopplat till insulinresistens, vilket är en av huvudfaktorerna som tros koppla obesitas med risk för flertalet cancerformer”, förklarar han i pressmeddelandet.

Body Mass Index

BMI räknas ut genom att dividera en persons vikt i kilo med personens längd i meter i kvadrat.

En person som väger 68 kilo och är 1,67 meter lång räknar alltså ut sitt BMI genom att dela 68 med produkten av 1,67 x 1,67, vilket blir 24, det skriver Livsmedelsverket.

Ett BMI på mellan 18,5 och 25 räknas enligt Världshälsoorganisationen, WHO som normalvikt. Ett BMI mellan 25 och 30 räknas som övervikt och ett BMI över 30 räknas som fetma.

ANNONS

Att ha ett BMI under 18,5 är inte heller hälsosamt och räknas som undervikt. BMI har dock ifrågasatts som metod för uträkning av hälsosam vikt.

“BMI är på ett sätt enklare, det är ett exakt mått man får genom vikt och längd. Men vår studie betonar vikten av hur fettet är distribuerat på kroppen. Detta är inte något som avspeglas i BMI-måttet, men det är något som midjemåttet signalerar”, säger Josef Fritz i pressmeddelandet. 

Fetmarelaterad cancer

Dessa cancerformer har samband med övervikt och fetma:

  • Matstrupscancer (adenokarcinom).
  • Magsäckscancer (övre delen).
  • Tjock- och ändtarmscancer.
  • Levercancer.
  • Gallblåsecancer.
  • Bukspottskörtelcancer.
  • Bröstcancer efter klimakteriet.
  • Livmoderkroppscancer.
  • Äggstockscancer.
  • Njurcancer.
  • Meningiom.
  • Skölkörtelcancer.
  • Multipelt myelom.

Källa: Forskning.se

Studie: Ozempic kan minska risken för cancer

Ozempic och liknande diabetesläkemedel kan minska risken för fetmarelaterade cancerformer effektivare än andra typer av läkemedel för diabetes och viktminskning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS