News55

Minnesluckor på fyllan = permanenta spår på hjärnan

minnesluckor
Denna typ av drickande kan ha långsiktiga effekter på hjärnan och kognitiva funktioner. (Foto: Gorm Kallestad / NTB / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 24 juni 2024Publicerad: 24 juni 2024

Vad hände egentligen igår kväll? De orden har nog många yttrat efter en blöt kväll. Men inte visste vi väl när vi tömde glaset att alkoholrelaterade minnesluckor kan lämna permanenta spår på våra hjärnor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inte alla som dricker mycket får minnesluckor, och kvinnor är oftast mer utsatta än män.

Även genetiska faktorer kan spela en roll i hur effektivt kroppen bryter ner alkohol, vilket i sig påverkar risken för att uppleva minnesluckor.

Gemensamt är dock att dessa luckor kan påverka oss mer än vad vi tidigare har trott.

alkoholproblem
Alkoholrelaterade minnesluckor uppstår ofta när någon dricker mycket alkohol på kort tid, vilket snabbt höjer blodets alkoholhalt.
(Foto: Henrik Holmberg / TT)

En alkoholrelaterad minneslucka uppstår när alkoholen stör de mekanismer i hjärnregionerna som är inblandade i att bilda nya minnen och även att återkalla den informationen senare.

“De största riskfaktorerna för alkoholrelaterade minnesluckor är riskfyllda dryckesbeteenden (som att hetsdricka eller att spela dryckesspel) som är vanliga bland yngre drickare,” berättar Sara Lorkiewicz, en postdoktoral forskare i neuropsykologi för Newsweek.

“Andra beteenden, som att dricka på tom mage eller använda flera substanser samtidigt, påverkar också hur kroppen bearbetar alkohol och ökar risken för minnesluckor.”, fortsätter hon.

Vidare förklarar Lorkiewicz att unga personer löper större risk att drabbas av att minnet sviker dem. Mycket på grund av hetskulturen som finns bland yngre människor i alkoholsammanhang. En kultur där det ofta ska drickas så mycket som möjligt under så kort tid som möjligt.

ANNONS

Förändringar av hjärnans struktur

Denna typ av drickande kan ha långsiktiga effekter på hjärnan och kognitiva funktioner. Ett faktum som Lorkiewicz och hennes kollegor kom fram till i deras forskning.

Genom att följa en grupp 12- till 24-åringar under sex år, fann nämligen forskarna att alkoholrelaterade minnesluckor under dessa formativa år var kopplade till betydande förändringar i hjärnans struktur.

En extra stor påverkan såg de på områdena som rör just minne och ansiktsigenkänning.

Så tänk på det nästa gång du funderar på att svepa glaset.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS