News55

Minska risken för demens med nya medicinen

demens
Ny forskning ger hopp för samhällets kamp mot demens. (Foto: Rolf Hamilton / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Enligt nyligen publicerad forskning har en ny diabetesmedicin potentialen att inte bara behandla diabetes typ 2 utan även att minska risken för demens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Upptäckten har väckt betydande uppmärksamhet inom medicinska kretsar, och visar lovande resultat som kan förändra synen på behandlingen av både diabetes och neurodegenerativa sjukdomar.

diabetes
Utöver hjälp mot diabetes, kan dessa läkemedel ha positiva effekter på hjärnan. (Foto: Erik Nylander / TT)

Forskningen, fokuserade på de läkemedel som kallas GLP-1-agonister, med anledning av att personer med typ-2 diabetes löper större risk att drabbad av demens.

Dessa läkemedel är kända för sin förmåga att reglera blodsockernivån hos patienter med diabetes, men används även som behandling mot fetma, förklarar Forskning.se.

Utöver dess effekter på diabetes har GLP-1-agonister även visat sig ha gynnsamma effekter på hjärnans hälsa.

Studien analyserade data från ett stort antal patienter som behandlats med GLP-1-agonister under en längre tid. Resultaten visade en markant minskning av risken för demensutveckling hos de som blev behandlade. Detta jämför med en kontrollgrupp som fick andra läkemedel.

Effekten var särskilt tydlig bland äldre patienter och de med andra riskfaktorer för demens.

GLP-1-agonister visar sig ha neuroskyddande egenskaper som minskar inflammation i hjärnan, främjar neuronernas överlevnad samt förbättrar kognitiva funktioner. Dessa effekter öppnar upp nya möjligheter för behandling och förebyggande av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimer och andra former av demens.

ANNONS

Fortsatt forskning

Forskarna bakom studien betonar vikten av fortsatt forskning för att bättre förstå mekanismerna bakom dessa observationer. Allt för att fastställa den optimala användningen av GLP-1-agonister i klinisk praxis.

Trots de positiva resultaten behöver forskningsvärlden ytterligare studier för att bekräfta och utvidga dessa fynd.

ANNONS

I en åldrande befolkning där demens blir allt vanligare, kan dessa upptäckter komma att spela en avgörande roll i framtiden. Både för att minska sjukdomsbördan och förbättra livskvaliteten för miljontals människor världen över.

Denna forskning understryker vikten av att investera i innovation och vetenskaplig utveckling för att adressera ett av vår tids mest utmanande hälsoproblem.

Se även:

Ny metod återställer funktion vid Alzheimers. Hälsa55

Testa dig själv för Alzheimer. Hälsa55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS