Forskare har identifierat en typ av mördarceller i våra kroppar som kan minnas äggstockstumörer och effektivt angripa dem, upptäckten kan leda till nya behandlingar.


Mest läst i kategorin
Så kallade NK-celler är naturliga mördarceller, det är vita blodkroppar som är viktiga i kroppens försvar mot virus och cancer.
NK-celler, natural killer cells på engelska, kan identifiera och förstöra celler som inte ser friska ut, som exempelvis tumörceller, även om de tidigare inte har exponerats för sådana celler.
Ny typ av mördarceller
I en studie har forskare nu identifierat en typ av NK-celler som kallas adaptiva NK-celler, eller aNK-celler som har en unik förmåga att minnas äggstockstumörer och effektivt angripa dem.
Dessa aNK-celler är en undergrupp av NK-celler som kan komma ihåg interaktioner de tidigare haft med tumörer eller infektioner och därmed reagera starkare när de stöter på dem igen.
Den förmågan gör att dessa aNK-celler skulle kunna användas till behandling av cancer och en annan förmåga gör dem särskilt attraktiva för cancerbehandling.
Studien visar att aNK-celler kan komma ihåg tumörspecifika signaler, infiltrera tumören och bekämpa cancerceller samt samarbeta med andra immunceller och därmed bli ännu effektivare.
“Våra resultat demonstrerar att aNK-celler har stor potential inom cancerbehandling, särskilt för patienter med svårbehandlad äggstockscancer”, säger Dhifaf Sarhan i ett pressmeddelande.
Hon är lektor vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet och studiens sisteförfattare.
Senaste nytt
Går vidare med forskningen
I studien studerade forskarna celler och tumörvävnad från människa och kartlade RNA och genuttryck i enskilda celler.
På det sättet kunde de undersöka hur aNK-celler interagerar med tumörceller hos äggstockscancer.
“Studien utmanar också tidigare uppfattningar om NK-celler, som historiskt betraktats enbart som medfödda immunceller utan minnesfunktion mot cancer. Detta öppnar nya möjligheter för utvecklingen av innovativa immunterapier”, fortsätter hon i pressmeddelandet.
Hon säger att nästa steg i forskningen är att utveckla metoder som ökar antalet och aktiviteten hos aNK-celler hos patienter, därefter behövs kliniska studier för att utvärdera deras effekt på patienters överlevnad.
Cancerceller förändrade NK-celler
Tidigare har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett högt antal NK-celler i hudprover från personer med hudlymfom, en allvarlig form av hudcancer.
Normalt sett är NK-celler viktiga anti-lymfomceller, men de celler forskarna fann i hudproverna var outvecklade och visade tecken på nedsatt funktion.
Därmed kom forskarna fram till att en möjlig behandling av hudlymfom skulle kunna vara att aktivera de NK-celler som påverkats så att de återfår sin normala funktion.
Forskarna fann att nära kontakt mellan lymfomceller och NK-celler skapar förändringar hos NK-cellerna.
“Resultaten är mycket intressanta då de tyder på att ökad aktivitet hos hudens NK-celler vid hudlymfom kan vara en ny immunterapi för att behandla dessa patienter i framtiden”, sade säger Hanna Brauner i ett pressmeddelande 2023.
Hon är docent vid institutionen för medicin, Solna och specialistläkare i dermatologi, Karolinska universitetssjukhuset.
Mycket forskning på NK-celler
NK-celler ansågs vara obetydliga för mindre än 40 år sedan, men i dag avvänds de inom avancerad cancerbehandling, det skriver Karolinska Institutet.
I vår kropp cirkulerar hela tiden ungefär 2 miljarder NK-celler. Förutom att dessa mördarceller kan döda virusinfekterade celler och cancerceller direkt, utan att de har stött på dem tidigare, hjälper de även till att styra hur andra immunceller reagerar mot inkräktare i vår kropp.
En stor mängd kliniska prövningar pågår runtom i världen med syftet att utveckla nästa form av immunterapi mot cancer med NK-celler som modifieras för att attackera patienters unika tumörceller.

Fri från cancer 19 år efter ny immunbehandling
En flicka fick en ny sorts immunbehandling mot sin svåra cancer när hon var fyra år, nu, 19 år senare, är hon fortfarande cancerfri.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.