News55

Multiresistent tarmbakterie sprids

En E. Colibakterie, en multiresistent stam av denna tarmbakterie sprids nu i Europa och Sverige
En E. Colibakterie, en multiresistent stam av denna tarmbakterie sprids nu i Europa och Sverige. (Foto: Wikimedia Commons CC0/CDC)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 nov. 2024Publicerad: 26 nov. 2024

En multiresistent bakteriestam sprids snabbt inom och mellan europeiska länder och Folkhälsomyndigheten ser det som oroande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I vår tarmflora är E. Colibakterier naturligt förekommande, men den stam som nu sprids är en vanlig orsak till bland annat blodförgiftning och urinvägsinfektion, det rapporterar Sveriges Television.

En tyst pandemi

Enligt en studie från den Europeiska smittskyddsmyndigheten sprids nu en multiresistent stam av E. coli-bakterien i Europa.

Folkhälsomyndigheten, FHM, tycker att spridningen i kombination med multiresistensen är oroande.

“Det här är ett exempel på den snabba utvecklingen av antibiotikaresistens som vi ser i världen”, säger Inga Fröding till SVT.

Hon är utredare på FHM och säger vidare att antibiotikaresistens är den tysta pandemin som ingen bryr sig om.

Flera typer av antibiotika

Den multiresistenta bakteriestammen har spridit sig i Europa, även i Sverige och den är resistent mot flera olika typer av antibiotika.

ANNONS

“Problemet är att de inte bara blir resistenta mot förstahandsbehandlingen utan även mot andrahandsalternativet”, säger Inga Fröding till SVT.

Fallen med denna bakteriestam har nästan tredubblats sedan 2014, stammen är känd sedan tidigare men har nu blivit ännu mer resistent.

Utredarna har sett förhållandevis få bakterier, men de senaste åren har de ökat väldigt snabbt så även om siffrorna är låga är problemet stort, det är inte akut just nu, men framöver är det stort, skriver SVT.

Banbrytande: Antibiotika – 64 gånger starkare

Verkningslösa läkemedel och resistenta bakterier? Kanske inte länge till sedan en ny studie visar på stora framsteg i frågan som blivit ett globalt problem.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Oljepriset: Så högt kan det bli – eller?

Få har väl missat att oljepriserna skenat under hösten. Om toppen är nådd? Både ja och nej. Här berättar vi varför. Om det kan bli värre? Åtminstone dyrare. Så har det åtminstone sagts. Detta eftersom oljepriset, i likhet med andra råvaror, följer världens konflikter. Skulle konflikten i Mellanöstern eskalera, riskerar oroligheterna generera ytterligare prisökningar. Hotar […]