News55

Svensk forskning: Musik är melodin mot stroke

Gruppterapi. En musikbaserad metod för rörelseterapi visar sig i en svensk litteratusstudie ge goda resultat vid rehabilitering efter stroke
En musikbaserad metod för rörelseterapi visar sig i en svensk litteratusstudie ge goda resultat vid rehabilitering efter stroke. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 aug. 2024Publicerad: 22 aug. 2024

Svenska forskare har sammanställt resultat från 23 studier om en musikbaserad metod och sett att den ger bra resultat för strokerehabilitering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ronnie Gardiner-metoden är en musikbaserad rörelseterapi som används vid rehabilitering vid exempelvis Parkinsons sjukdom eller efter en stroke, det skriver Äldre i Centrum.

Lustfylld metod

Med hjälp av fotstamp, handklapp och rytmiska ljud utmanas motorik, rytmkänsla, simultankapacitet, koordination, minne och uthållighet hos dem som deltar i Ronnie Gardiner-metoden.

Forskare vid Sahlgrenska har nu sammanställt den forskning som har gjorts om den här metoden.

“Det här är en lustfylld metod som väcker intresse, och något som avviker från det vanliga. Den utmanar både tankeförmåga och motorik samtidigt”, säger Petra Pohl till Äldre i Centrum.

Tydliga resultat

Hon är en av forskarna bakom den nya litteraturstudien om metoden som tittat på 23 studier, av vilka de flesta var vetenskapligt granskade.

Från strokerehabilitering finns det tydliga resultat som visar på fördelarna med metoden men för andra tillstånd är metodens effekt mer tveksam.

ANNONS

I intervjustudier framkommer det att de som deltar tycker att metoden är motiverande, utmanande och njutbar och att många tycker att de återhämtat sig bättre och fått bättre livskvalitet.

Viktigt studera metoden

Petra Pohl säger att det finns mycket som talar för att metoden i framtiden kommer användas mer inom rehabilitering.

“Därför är det viktigt att den studeras, framför allt i kontrollerade studier, för bättre validering”, säger hon till Äldre i Centrum.

Undvik stroke – bästa och sämsta metoderna

En ny studie från Göteborgs universitet visar att de fysiska aktiviteter vi utför på fritiden kan skydda mot oss stroke. Fysiska aktiviteter relaterade till arbete eller hushållssysslor har inte alls har samma effekt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS