News55

Nanoplast i kroppen kan ge antibiotikaresistenta bakterier

Något svävar i luften och en burk piller. Nanoplast kan sväva fritt i luften och ta sig in i våra kroppar, nu visar en studie att plasten suger åt sig antibiotika
Nanoplast kan sväva fritt i luften och ta sig in i våra kroppar, nu visar en studie att plasten suger åt sig antibiotika. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 apr. 2025Publicerad: 07 apr. 2025

Nanoplast är minimala plastbitar som är så små att vi inte ens kan se dem, de kan ta sig in i våra kroppar och göra oss sjuka eller förhindra att vi blir friska.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En studie ledd av Umeå universitet visar att nanoplast som kommer in i våra kroppar kan försämra effekten av antibiotika, det skriver TT i HD.

Orsakar sjukdomar hos fåglar och fiskar

Partiklar av nanoplast kan sväva fritt i luften och ta sig in i våra kroppar, de är mindre än en tusendels millimeter och forskare har tidigare kunnat fastställa att nanoplast orsakar sjukdomar hos fåglar och fiskar.

Det de funnit är att nanoplasten orsakar mag- och tarmproblem, inflammationer, reproduktionsstörningar och neurologiska störningar hos fåglar och fiskar.

Det har inte gjorts några större studier om hur nanoplast påverkar oss människor, men plast har hittats i människors blod, lungor, hjärnor och bröstmjölk.

ANNONS

Nanoplast och antibiotikan tetracyklin

I studien ledd av Umeå universitet tittade forskarna på hur några av de vanligaste nanoplasterna interagerar med antibiotikan tetracyklin.

Forskarna kunde konstatera att nanoplasten sög åt sig tetracyklinet.

ANNONS

“Tetracyklinet var bundet till plasten och kunde därför inte döda bakterierna, säger Nikola Zlatkov Kolev, till TT i HD. Han ledde delstudien om bindningen till antibiotika.

Forskarna såg att bindningen till tetracyklinet var särskilt stark för nanopartiklar av nylon, vilket är ett av de ämnen som är vanligast i nanoplaster i vår inomhusluft.

Kan ge antibiotikaresistenta bakterier

Det finns risk att bindningen till plasten kan leda till att antibiotika följer med nanoplasten i blodomloppet och därmed hamnar på fel ställen i kroppen.

Det kan i sin tur minska antibiotikans riktade effekt och göra så att antibiotikaresistenta bakterier uppstår, något som forskarna ser som väldigt oroande.

“I grund och botten står vi inför en ny sorts resistens”, säger säger Nikola Zlatkov Kolev till TT i HD.

Skrämmande: Så mycket plast har du i hjärnan

Vår hjärna består av en halv procent plastpartiklar, avslöjar en ny forskningsstudie som undersöker mängden plast som på olika sätt tar sig i våra kroppar. Ett skrämmande fenomen som vi måste ta på allvar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS