Det finns många anledningar till att träna och hålla sin kropp i trim. Hälsa, kroppsligt välmående och sund kost låter enkelt, men är inte en självklarhet. Det krävs engagemang, tid och vilja. Har du den?
Mest läst i kategorin
Ska man bemöda sig om att gå ut på promenader eller ta sig till gymmet trots att det är kallt och ruggigt ute?
Tillåt oss ge dig några tips från både coachen och neurologen, så kan du sedan bestämma vad du tycker.
Dana Santas är coach inom andning och rörlighet.
Hon understryker betydelsen av dagliga promenader för den fysiska konditionen. Gångrörelser bör vara jämna för att undvika belastning av någon sida. Man kan tala om en newtonsk jämviktsbalans.
Låt armarna hänga fritt
Du rör dig bäst när du låter armarna svänga fritt efter kroppens rörelsemönster. Du ska för den sakens skull inte fokusera överdrivet på detta, eftersom det kan bli en “grej”.
Bäst är om armsvinget blir en naturlig reflex i likhet med andning som du inte tänker på.
“Ett vanligt problem jag ser är folk som bär väskor på bara en sida. Även när man håller en mobil eller någons hand påverkar det våra överkroppar”, berättar hon för CNN.
Senaste nytt
Svensk studie bekräftar
En svensk studie har även de kommit fram till att aerobics i medelåldern och uppåt är bra för den allmänna hälsan.
Det kan också minska risken för åldersdemens och Alzheimers sjukdom.
“Vår studie understryker kardiovaskulär konditions avgörande roll för att minska risken för demens, även för dem som löper större risk att få Alzheimers på genetiska grunder”, berättar Weili Xu, professor på centret för åldrande vid Karolinska Institutet i Stockholm.
I studien analyserades insamlad data från 61 00 demensfria personer i åldern 39 till 70 år som registrerade sig i UK Biobank.
Träning bra för hjärnan
“Det finns ett talesätt – gener är inte vårt öde. Vi kan alla göra proaktiva val för att vinna kampen mot våra gener. Den här studien stöder helt och hållet den idén”, berättar den neurologen Dr. Richard Isaacson, forskningschef vid Institutet för neurodegenerativa sjukdomar i Florida.
Han är inte involverad i studien, men har följt den med intresse. Han pekar på flera viktiga upptäckter, bland annat att forskare hittat samband mellan konditionsträning och kognitiv prestationsförmåga.
Att vara vara vältränad och ha bra kondition kan alltså förbättra hur kvicktänkt din hjärna blir; hur snabbt den exempelvis minns namn eller kommer på nya idéer
Stora skillnader
I studien upptäckte forskarna att träning är speciellt viktigt för personer med en genetiska arvsanlag för Alzheimers. I den gruppen hade de med mest kardiorespiratorisk uthållighet 35 lägre risk att utveckla sjukdomen
“När man tittar på patienter som har låg kardiovaskulär andning jämfört med de med måttlig eller hög kondition, är det väldigt slående. De med låg kondition drabbades i högre grad av högt blodtryck, diabetes, högt kolesterol och fetma”, berättar Dr Fustler vidare.
“Samma riskfaktorer som påverkar hjärt-kärlsjukdom spelar roll för utveckling av vaskulär demens”.
Bot mot det onda?
“Aerobics är antingen på cykel med lågt motstånd, löpband med lågt motstånd eller att promenera i rimlig hastighet – men gör det i minst en halvtimme, fem dagar i veckan”, råder Fuster.
I stort sett all slags träning är bra, så länge som det förbättrar din kondition och styrka.
Högintensiv intervallträning har visat sig öka kardiovaskulär uthållighet med upp till 79 procent. Styrketräning rekommenderas av flertalet läkare, eftersom man bygger upp och bibehåller muskelmassa, vilket gör kroppen starkare samtidigt som balansen förbättras.
Träning i kyla är också bra om man klär sig rätt. Det bruna fettet aktiveras i lägre temperaturer vilket stimulerar metabolismen och ökar fettförbränningen.
Mer om träning och dess fördelar här:
Styrketräning: Avgörande för kroppens hälsa. News 55
Fem tips: Så tränar du rätt och bränner fett i kyla. News 55
Så blir du av med värken som blockerar allt. News 55
Så tränar du rätt och lever längre. Dagens PS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.