News55

Ny metod för att upptäcka demens

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 16 sep. 2015Publicerad: 16 sep. 2015

Snart kan du med hjälp av ett blodprov se om du drabbats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det vi hänvisar till är ny forskning som underlättar att ställa diagnosen. En av de stora svårigheterna är ju att sjukdomen uppträder så tidigt, fast man inte får diagnosen förän 10-15 år senare. Då har det hunnit hända så mycket i hjärnan att det är svårt att hitta en lindring, säger Gunilla Steinwall, generalsekreterare på Hjärnfonden, till News55.

      LÄS MER: Hund och katt istället för lyckopiller

Redan i dag kan vem som helst som känner symptom – exempelvis att minnet börjar svika – be om ett ryggvätskeprov. Via det kan man med stor säkerhet säga om det är begynnande demenssjukdom. Men den nya metoden innebär att man via ett vanligt blodprov lättare kan identifiera patienter som behöver genomgå en grundlig utredning på specialistklinik.

25 000 insjuknar årligen

– De läkemedel som finns i dag mildrar vissa symptom och vi hoppas även på effektivare mediciner. Än så länge har vi inget botemedel och det är en bit kvar innan vi vet om den forskning som nu pågår kommer vara lyckosam eller inte, säger Gunilla Steinwall.

      LÄS MER: Ingegerd har flyttats mellan sju olika vårdhem på två år

Runt 160 000 svenskar är drabbade av någon form av demenssjukdom. Varje år insjuknar cirka 25 000 personer. Men andelen som får en utredning är alldeles för liten, visar Socialstyrelsens nationella utvärdering som Hjärnfonden har granskat.

Mediciner på gång

ANNONS

– Alzheimer är en demenssjukdom som man just nu tittar närmare på inom forskningen, säger Kaj Blennow, professor vid Göteborgs universitet.

– Det finns läkemedel som lindrar symtom men det är inte samma sak som bromsmediciner.

Snart kommer det dock finnas mediciner som inte bara lindrar symptom, utan påverkar sjukdomen direkt.

– Det ser lovande ut. Om mellan tre till fem år har vi mediciner klara, säger Kaj Blennow.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS