News55

Nya larmet: Ökad risk för inavel i Sverige

inavel
Forskare larmar om effekterna som spermiedonation kan ha på samhället i framtiden. (Foto: Canva)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 02 apr. 2025Publicerad: 02 apr. 2025

Under de senaste decennierna har möjligheten att få barn genom spermiedonation blivit allt vanligare i Sverige. Men det kommer med oväntade negativa risker.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Lagändringar och medicinska framsteg har gjort det möjligt för fler att skaffa barn, oavsett familjekonstellation.

Denna utveckling har bidragit till att fler människor får möjlighet att bilda familj, men den har också fört med sig nya utmaningar som tidigare inte varit lika aktuella – inavel.

MISSA INTE: De lever pensionsdrömmen redan nu – bor i husbil på heltid. E55

Genetiska risker med inavel

Ett av de främsta problemen med en ökad användning av donerade spermier är risken för omedvetna släktskapsrelationer, uppger Dagens Nyheter.

När samma donator används i flera familjer kan det leda till att genetiska halvsyskon, utan att veta om det, träffas och bildar relationer i framtiden. Detta är särskilt oroande i storstadsområden där många donatorbarn växer upp nära varandra.

Gunilla Sydsjö, professor vid Linköpings universitet, lyfter Södermalm i Stockholm som ett exempel.

I dagsläget tillåts en donator bidra till barn i upp till sex olika familjer, men forskare menar att denna siffra kan vara för hög med tanke på hur mycket spermiedonationer har ökat.

ANNONS

Beräkningar som låg till grund för dagens regler gjordes innan donationer blev lika vanliga som idag.

ANNONS

Föräldrar efterfrågar större transparens

För många föräldrar är det viktigt att deras barn får möjlighet att veta om sina genetiska halvsyskon.

“Jag har träffat mammor som börjar bli oroliga. Det har blivit kluster av barn som tillkommit via donation”, säger hon till tidningen.

Idag finns inget nationellt register över donatorer, och det är svårt för familjer att veta om deras barn delar biologisk koppling med andra i deras närhet.

En lösning som föreslagits är att ge familjer tillgång till ett anonymt donatornummer, vilket skulle göra det möjligt att spåra halvsyskon utan att röja donatorns identitet.

Så ser motverkar andra länder inavel

Många länder har strängare regler än Sverige när det gäller spermiedonation.

ANNONS

Exempelvis har Frankrike en högre maxgräns, men samtidigt bättre registrering av donatorer, vilket gör det lättare att spåra genetiska släktskap.

I Norden diskuteras nu möjligheten att införa en internationell maxgräns och ett gemensamt EU-register för att minska risken för omedvetna genetiska kopplingar.

En balansgång

Samtidigt finns en balansgång att ta hänsyn till.

Om gränsen för hur många barn en donator får bidra till sänks för mycket, kan det leda till färre donatorer och längre väntetider för de som söker assisterad befruktning.

Strängare regler kan även minska tillgången på donatorer, medan vissa forskare menar att tydligare riktlinjer kan öka tryggheten och därmed viljan att donera.

“Ny forskning visar att allt fler donatorer är oroliga för att bli kontaktade av många vuxna donatorbarn och vill ha stöd från klinikerna för att göra rätt”, avslutar Sydsjö.

Se även:

ANNONS

Studie: Mycket färre släktingar i framtiden. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS