News55

Nya träningstrenden: Gå baklänges

Artikelbild
Baklängesgång kan vara bra för personer med knäproblem och artros. Forskning tyder på att träningsformen stärker musklerna runt knät och stabiliserar leden. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 02 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

Att gå baklänges har nyligen uppmärksammats som en ny, trendig träningsform. Men än så länge har den inte riktigt slagit rot. Vissa expertutlåtanden lyfter dock fram fördelarna med baklängesgång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att träna på att gå baklänges kan vara bra, särskilt för äldre personer eller för rehabilitering från skador. Genom att utmana kroppsmedvetandet – förmågan att känna av läge och rörelser – kan baklängesgång förbättra balansen och minska risken att du ramlar omkull och slår dig, enligt The Guardian.

En växande trend

Baklängesgång har länge varit en vanlig övning i Kina, men det är först på senare tid som den fått fäste i västvärlden. Mycket av uppmärksamheten kan tillskrivas fitnessinfluencers som Ben Patrick eftersom han lyft fram de positiva aspekterna med träningen.

Numer kan man se personer som går baklänges på löpband och som använder denna ovanliga övning som en del av sina träningsrutiner.

Jack McNamara, träningsfysiolog vid University of East London, menar att baklängesgångens plötsliga popularitet delvis kan förklaras av dess uppseendeväckande form, även den psykologiska effekten som uppstått.

Baklängesgång vara ett lite roligt och utmanande inslag-
Om du vill lägga till ett nytt inslag i träningsrutinen kan baklängesgång vara ett lite roligt och utmanande inslag. (Foto: Pexels)
ANNONS

Fördelar enligt experterna

Men vad säger egentligen forskningen om baklängesgång? Även om det saknas omfattande kliniska studier finns det bevis som pekar på att det kan vara bra för vissa grupper, särskilt äldre personer och de som återhämtar sig från skador.

ANNONS

Baklängesgång kan också vara bra för personer med knäproblem och artros. Forskning tyder på att träningsformen stärker musklerna runt knät och stabiliserar leden.

”Man stärker muskler som inte är proportionerligt lika utvecklade, vilket är bra för att bygga upp knänstyrka. Knäna belastas dessutom mindre när man går baklänges”, berättar berättar McNamara för The Guardian.

En kul och säker variation

Om du vill vill lägga till ett nytt inslag i träningsrutinen kan baklängesgång vara ett lite roligt och utmanande inslag.

Nästa gång du är ute på en promenad eller på gymmet, varför inte prova att gå baklänges? Du kanske blir förvånad över hur denna enkla, men effektiva övning kan utmana din balansförmåga.

McNamara menar att man förbränner något fler kalorier om man går en sträcka baklänges än om man går samma sträcka framåt. En sak är säker: Man kommer knappast springa ett maraton baklänges.

Intervallträning är bra
Att gå i uppförsbackar stärker dina bålmuskler och ben samtidigt som det ökar din puls. (Foto_ Pexels)

Andra bra träningstips

ANNONS

När du går en promenad är det bra att öka takten, du ska inte springa, men en snabb promenad höjer pulsen och gör att de får extra mycket träning. Det är också bra att träna i intervaller där du skiftar mellan riktigt snabb promenadtakt med lite långsammare gång.

Att gå i uppförsbackar stärker dina bålmuskler och ben samtidigt som det ökar pulsen. Krydda på lite extra med ett par vikter som inte är alltför tunga, det ökar kaloriförbränningen.

Du kan också lägga in enstaka övingar med motståndsträning. Promenera i fem minuter och gör sedan tio knäböj för att sedan promenera i fem minuter igen. Upprepa.

Läs också:

Så går du ned i vikt med promenader

Kort promenad förhindrar tidig död

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS