Kenneth Mårtensson lider av ofrivilliga skakningar, essentiell tremor, som blir vanligare med åldern. 5 procent av alla över 65 drabbas.


Mest läst i kategorin
Skakningarna vid essentiell tremor kan göra att det blir svårt att klara av enkla vardagssysslor, som att äta, dricka eller skriva, det skriver Dagens Nyheter.
“Det kan vara omöjligt att knappa in koden i kassan på Ica. Det blir lätt skamfyllt, många oroar sig för att folk ska tro att de är onyktra”, säger Patric Blomstedt till SN.
Han är överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå samt professor i stereotaktisk och funktionell neurokirurgi.
Djup hjärnstimulering
För hälften av de som drabbas av dessa ofrivilliga skakningar hjälper läkemedel som betablockerare men för resten har hittills det enda alternativet varit hjärnkirurgi, så kallad djup hjärnstimulering.
Då borras ett hål i skallen och en elektrod som kopplas till en hjärnpacemaker förs in i hjärnan, på så sätt stimuleras ett område i hjärnan med en elektrisk impuls.
Metoden är effektiv, men den passar inte för alla, särskilt inte för äldre och sköra personer, menar Patric Blomstedt.
Senaste nytt
Ofrivilliga skakningar
Sedan i höstas är hans patienter i Umeå de första som i stället får behandling mot sina skakningar med fokuserat ultraljud. Kenneth Mårtensson, 74, är en av dem.
Hans vänstra hand började darra för tio år sedan.
“Det märktes när jag ansträngde mig och fick lite pulspåslag. När jag lugnade mig kom skakningarna”, säger han till DN.
Skakningarna förvärrades när han gick i pension och han fick svårt att utföra praktiska uppgifter, att bära saker med båda händerna, exempelvis ett par kaffekoppar.
“Jag brukar klara av det mesta själv. Men nu ser jag fram emot den här behandlingen. Det ska bli skönt att slippa skära all mat i små bitar och äta med gaffel i höger hand, särskilt när man går ut på restaurang”, säger han till DN.
Fokuserat ultraljud
Under behandlingen ger ultraljudsvågor en värmeökning i en punkt i hjärnan där temperaturen gradvis höjs till högst 61–62 grader.
Under behandlingen ligger patienten i en magnetkamera och har en hjälmliknande kåpa på huvudet, huden på huvudet kyls med kallt vatten.
Behandlingen styrs via en dator som visar patientens hjärna i genomskärning. Ultraljudsvågorna bränner bort den lilla, lilla del av hjärnan där de nervceller som orsakar skakningarna finns. Det tar några minuter.
Kenneth Mårtensson berättar att det hela bara känns lite varmt i huvudet. Efter varje dos med ultraljud får han rita en spiral på ett papper.
Det är för att se vilken effekt ljudvågorna har haft på hans skakningar. Nyss ritade hans darriga hand en spretig spiral, men efter behandlingen har någonting hänt. Spiralen han ritar nu är är mycket jämnare och mer regelbunden.
Läkaren Patric Blomstedt är nöjd och själv tycker Kenneth Mårtensson att det är som trolleri.
De flesta blir bättre
I USA har fokuserat ultraljud använts mot skakningar i över tio år, det har även använts i Danmark och Finland.
Enligt Patric Blomstedts uppskattning får cirka tre av fyra patienter ett bra resultat som håller i sig över tid. Han säger att de flesta brukar få ett bra resultat direkt efter behandlingen.
En studie som följt upp patienter fyra och fem år efter behandling med fokuserat ultraljud visar på en 73-procentig förbättring av skakningar.
Djup hjärnstimulering med en elektrod har använts under längre tid och har enligt en 10-årsuppföljning en lite bättre effekt, efter operationen får nio av tio ett bra resultat.
Det mesta av effekten finns enligt Patric Blomstedt kvar tio år efter den behandlingen, men för honom är fokuserat ultraljud ändå en favorit eftersom behandlingen är snabb och inte kräver kirurgi.
Enda alternativet för äldre
Patric Blomstedt säger att fokuserat ultraljud ofta är det enda alternativet för äldre personer eftersom hjärnan blir känsligare när vi åldras.
De flesta får dock någon sorts lindrig biverkning av behandlingen, som lite ostadighet i balansen, pirrningar eller domningar i fingrarna, men de går över för de flesta.
För cirka 10 procent blir dock biverkningarna bestående.
Behandla Parkinsons
Det pågår även en hel del forskning om ljudvågor, bland annat om behandling av cancertumörer, alzheimer, depression och för att motverka cellers åldrande.
Forskare hoppas även att ljudvågor kan användas för att få in läkemedel i hjärnan, vilket nästan är omöjligt i dag på grund av blod-hjärnbarriären som stänger ute nästan alla läkemedel.
Universitetssjukhuset i Umeå är den enda kliniken i Sverige som ger behandling med fokuserat ultraljud. Nästa år planerar sjukhuset att börja använda behandlingen för att minska symtom vid Parkinsons sjukdom, skakningar, långsamma rörelser och stelhet.

Läs mer på News55: Nytt hopp för alla med Parkinsons sjukdom

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.