News55

Opålitlig svensk vård: Vems är felet och vad är lösningen?

Vård
Den 1 juni 2023 beslutade regeringen att tillsätta en parlamentarisk kommitté för att utreda ett helt eller delvis statligt ansvar för hälso- och sjukvården. (Foto: Anders Wiklund / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 13 jan. 2025Publicerad: 13 jan. 2025

Kristdemokraterna skyller problemen i vården på oppoisitionen i regionerna. Politiskt gnäll och motstridigheter från oppositionspartierna riskerar att äventyra en jämlik vård i framtiden. Det är vad ett flertal regionsråd inom KD tänker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kristdemokraterna målar upp en bild som är bekymmersam. Regionerna har inte lyckats etablera någon enhetlig vård och köer är fortsättningsvis ett utbrett problem.

På vissa orter måste patienter vänta betydligt längre. Det saknas således en samstämmig röst som fångar upp vårdbehoven där de borde uppmärksammas, skriver kristdemokratiska regionsråd i en debattartikel.

MISSA INTE: Kunskaper i svenska ska bli bättre inom vården. News 55

Kan staten fixa problemen?

Den 1 juni 2023 beslutade regeringen att tillsätta en parlamentarisk kommitté för att utreda ett helt eller delvis statligt ansvar för hälso- och sjukvården. Kommittén ska redovisa sin rapport senast den 2 juni 2025.

De kristdemokratiska regionsråden som skrivit under debattartikeln hoppas på nya beslutsunderlag som ska ligga till grund för en jämlikare vård med kortare vårdköer.

Förhoppningsvis kan kommittén komma fram till hur ett bättre ledarskap skulle kunna se ut. Ett ledarskap som är mindre splittrat och mer inriktat på samverkan och effektivisering utan att avhumanisera vården.

ANNONS

Kristdemokrater oroar sig över svensk vård

ANNONS

Många patienter måste vänta länge på en behandling mot cancer. I Stockholm är väntetiden i genomsnitt 134 dagar, i Västra Götaland 123 dagar, Skåne har 153 dagar. I Blekinge har man lyckats bäst i landet med i genomsnitt 100 dagars väntan. Det är ändå tre månader.

Tre månader för en elakartad cancertumör att växa och sprida sig i kroppen.

De nio landstingsråden pratar samstämmigt och vill väcka opinion för en statligt styrd vård som är mer jämlik än den vi har i dagsläget.

Läs också: Läkarna vill att staten tar ansvar för vården

Hemkommun styr utbud av vård

Alla som följer debatterna kring svensk sjukvård vet att vi i dag är långt ifrån att nå målet i lagstiftningen. Villkoren för att få vård varierar kraftigt runt om i Sverige.

Beroende på var patienterna bor tvingas de i dagsläget vänta olika länge på behandling. En region kan ha en fullbemannad specialistsjukvård, en annan kan sakna specialister. 

Problematiken är dessvärre inte ny. Trots riktade bidrag från staten har regionerna, och tidigare landstingen inte lyckats få bukt med väntetider.

ANNONS

Troligast är att problemen uppstått på grund av brister i ledarskap och vårdfinansierad styrning.

LÄS OCKSÅ:

Varning: Ny uppdatering från Google skadar din mobiltelefon. News 55

Pension: Därför blir många svenska pensionärer fattiglappar. News 55

Så undviker du jättekostnaden för din BRF i vinter. News 55

Skapar kulturminne till spritens ära. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS