News55

Varning: Det får kilona att öka i stället för rasa

En person står på en våg. Här är några saker du kanske inte känner till som kan göra att du går upp i vikt
Här är några saker du kanske inte känner till som kan göra att du går upp i vikt. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 aug. 2024Publicerad: 08 aug. 2024

Det kan vara svårt att gå ned i vikt och det blir inte lättare av att det finns flera osannolika saker som kan göra att din vikt ökar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi vet alla att om vi äter mer än vi förbränner går vi upp i vikt, men du kan öka i vikt av fler anledningar än att du får i dig fler kalorier än du förbränner, det skriver Stars Insider.

En balanserad kost och tillräcklig motion ger oftast en hälsosam vikt, men ibland går vi inte ned trots det och ibland kan vi till och med gå upp i vikt fast vi gör allting rätt.

Maskerad skräpmat

Tänk på att en del mat som marknadsförs som hälsosam faktiskt är maskerad skräpmat, det kan vara fettfri yoghurt eller frukostflingor som innehåller en massa socker som inte är bra för den som vill gå ned i vikt.

Det är bra att äta hälsosamma fetter som nötter, avokado och kokosolja, men de är kaloririka varför du lätt underskattar hur många kalorier du får i dig när du äter dem.

Protein gör att du känner dig mätt längre och att äta för lite protein kan bidra till viktökning. Det kan även för lite fibrer i kosten göra eftersom de också håller dig mätt längre.

Det här gäller även kalorier du dricker, hjärnan registrerar inte kaloriintag från vätskor på samma sätt som från mat så om du dricker läsk eller juice och samtidigt äter lika mycket som vanligt kan du gå upp i vikt.

ANNONS

Osannolika samband

ANNONS

Våra kroppar är alla olika och det som fungerar för den ena kanske inte fungerar för den andra. Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till, exempelvis spelar hormoner och vår metabolism en viktig roll för viktreglering.

Visste du att du kan gå upp i vikt av att träna? När du ökar din muskelmassa kan du bli tyngre.

Några andra, mer okända saker som kan påverka din vikt är var du bor, hur rent ditt hem är, ditt jobb och hur snabbt du äter.

Stress kan göra att du går upp i vikt, stress kan göra att du blir mer sugen på sötsaker eller vill äta extra fet mat för att få mer energi, därför är det viktigt att försöka slappna av och minska stressen.

Forskning har funnit att damm innehåller kemikalier som ökar produktionen av fettceller.

Att sitta mycket gör att ämnesomsättningen saktas ned, vilket bidrar till viktuppgång. Det kopplas också högre dödlighet, vilket är dåliga nyheter för alla som jobbar på kontor och ofta sitter åtta till tio timmar om dagen.

Sömnen är viktig för många fysiologiska processer som påverkar vikten och sömnbrist kan bidra till viktökning.

Visserligen behövs fler studier om detta, men det finns en koppling mellan fetma och att bo i en storstad med mycket luftföroreningar.

ANNONS

Forskare vid Northwestern University i Illinois, USA, har upptäckt att personer som exponeras för mer solljus på morgonen går ned mer i vikt än personer som undviker solen.

Hur du äter

Många studier har visat att vikten påverkas av att äta långsamt och tugga ordentligt så att hjärnan bättre tillåts registrera känslan av mättnad.

Det är bra att ha ett rikt socialt liv, men det innebär många gånger restaurangbesök och alkohol och om du har vänner som äter onyttigt är det mer sannolikt att du att också kommer göra det.

Att dricka två glas vatten innan en måltid kan hjälpa dig att gå ned i vikt, forskare vid universitetet i Humboldt i Berlin har upptäckt att deltagarna i en studie hade högre ämnesomsättning när de drack vatten innan de åt.

Hoppa inte över måltider och gå hungrig för det kommer bara leda till att du överäter. Oregelbundna måltider kan också göra att du känner dig mer hungrig, dessutom stör det din ämnesomsättning.

Storleken på dina tallrikar påverkar hur mycket du äter, stora tallrikar ökar sannolikheten för att du ska äta mer.

Forskning har funnit att när vi äter framför tv:n tenderar vi att överäta så fokusera på dina måltider och undvik att äta när du tittar på tv.

ANNONS

Många tror att om de äter hälsosamt i veckorna är det okej att frossa på helgen, men försök att inte överdriva din helgkonsumtion av mat och alkohol.

Om du dricker många koppar latte eller cappuccino med socker kan du gå upp i vikt för de innehåller ganska många kalorier.

Att äta för lite frukt och grönsaker som har få kalorier och kan hjälpa dig att hålla vikten är en annan sak som kan bidra till viktökning.

Liksom att hälla för mycket dressing på salladen, dressing innehåller ofta mycket kalorier och kan förvandla din hälsosamma sallad till en kaloribomb.

När vi är hungriga tenderar vi att bli sugna på ohälsosam mat, att ha hälsosamma snacks hemma kan därför hjälpa dig att kontrollera ditt sug mellan måltider.

För mycket salt kan få dig att överäta eftersom det kan lura hjärnan att inte signalera mättnad.

Att tänka på

En del människor kan missta törst för hunger, en studie har faktiskt visat att det här är ganska vanligt så tänk på att du kanske behöver ett glas vatten och inte något att snaska på.

ANNONS

Det finns flera läkemedel som kan öka aptiten, andra kan påverka kroppens vätskebalans, ämnesomsättningen och hormoner.

En så enkel sak som att ta hissen i stället för trapporna kan göra skillnad på din vikt eftersom trapporna gör att du bränner fler kalorier.

Gå inte och handla utan att ha förberett en lista på vad du behöver, det är ett bra sätt att undvika impulsköp av onyttiga matvaror som du kan gå upp i vikt av.

Om du inte mår bra psykiskt kan du gå upp i vikt eftersom det är mer troligt att du kommer tröstäta då det sätter igång hjärnans belöningssystem, det skriver Stars Insider.

Gå ner i vikt: Myter och sanningar – expertens råd

Läs detta innan du klickar hem “mirakelkuren” för att snabbt gå ner i vikt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS