News55

Överraskande varningstecken på risk att dö för tidigt

En man tittar på det han har på sin sked och ser uttråkad ut. Forskare har undersökt hur risken att dö för tidigt korrelerar med förlust av förmågan att känna smak och funnit någonting överraskande
Forskare har undersökt hur risken att dö för tidigt korrelerar med förlust av förmågan att känna smak och funnit någonting överraskande. (Foto: Tamas Pap/Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 feb. 2025Publicerad: 17 feb. 2025

Ett forskarteam har i en studie kommit fram till en överraskande slutsats om något som kan vara ett varningstecken för risken att dö tidigt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett team av forskare menar att det de funnit skulle kunna användas för att enkelt screena för dem som kan vara i fara för att dö en för tidig död, det skriver Newsweek.

Forskare ledda vid Kinas jordbruksuniversitet i Peking har i en studie analyserat hälsodata om 7 340 vuxna amerikaner från 40 år och äldre.

Den analyserade datan har samlats in som en del av studien US National Health and Nutrition Examination Survey och USA:s National Death Index.

Smakförlust

Studier har tidigare uppskattat att cirka 17–19 procent av amerikanska vuxna i åldern 40 år och äldre har någon form av smakförlust.

662 av de 7 340 personerna, eller 9,02 procent, som ingick in studien hade rapporterat någon form av upplevd smakförlust mellan tidig till sen vuxen ålder.

Försökspersonerna övervakades under sex till sju år och under studieperioden inträffade 1 011 dödsfall bland försökspersonerna, vilket innebär att frekvensen av förtida dödsfall var runt en av sju personer.

Bland de personer som rapporterat att de upplevde en smakförlust verkade dock frekvensen av förtida död vara 47 procent högre, bland dem var det cirka en av fem som dog i förtid.

ANNONS
ANNONS

Skillnad mellan könen

Den ökade risken att dö fanns även bland personer som tappat smaksinne men helt hade behållit sitt luktsinne.

Risken att dö verkade även hänga ihop med vilken smak försökspersonerna hade rapporterat att de hade förlorat.

För dem som förlorat sin förmåga att känna salta smaker var smakförlusten förknippad med ökad risk för tidig dör hos både män och kvinnor.

Bland dem som rapporterat att de hade minskad förmåga att känna bittra smeker fanns dock bara en ökad risk att dö tidigt för kvinnor och minskad förmåga att känna sura smaker korrelerade bara med ökad risk att dö i förtid hos män.

Kav indikera risk

“Dessa fynd tyder på att subjektiv uppfattning om smakförlust kan fungera som en enkel och värdefull indikator för screening av högriskpopulationer i klinisk praktik och folkhälsopraktik”, skriver forskarna i sin studie.

Det kan vara så att förlust av vissa smaker leder till förändrade matvanor som ger försämrat näringsintag, exempelvis överkonsumtion av salt eller socker.

ANNONS

Det kommer behövas ytterligare studier för att avgöra vad som är orsaken till sambandet mellan smakförlust och för tidig död.

Forskning: Då vet du själv bäst hur länge du kommer att leva

Din egenskattade hälsa kan vara en stark indikator för framtida sjukdomsrisk och livslängd. Det mesta pekar på att självskattningar borde tas på större allvar, menar ny, banbrytande norsk forskning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS