News55

Överskott av protein blir fett – inte muskler

Proteinbars och kvinnor som styrketränar. Produkter med extra protein, som proteinbars, bygger inte muskler
Produkter med extra protein, som proteinbars, bygger inte muskler. (Foton: Jessica Gow/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 feb. 2025Publicerad: 21 feb. 2025

Fett och kolhydrater har skuldbelagts som fettbildande varför många satsar på produkter med protein som marknadsförs med löften om viktnedgång och stora muskler.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Christopher Gardner, professor vid Stanford­universitetet utanför San Francisco i USA, omvandlas protein från pulver eller bars till kolhydrater och fett och blir sällan muskler, det skriver Svenska Dagbladet.

Han säger att han blir trött av att höra att det inte bara är i USA människor tror på producenters marknadsföring av protein.

“Jag vet att vi är ganska dumma ibland här i USA med en misslyckad matkultur och påverkan av influencers, men om Sverige gör det också, då blir jag trött”, säger han till SvD via Zoom.

Han säger att vi får i oss det protein vi behöver via maten, men att vi inte kan lagra proteinöverskott till senare, som vi kan med fett och kolydrater.

Därför förbränner vi proteintillskott som energi, eller lagrar det i kroppen som fett.

“Sedan säger några: ‘det räcker inte för mig med 60 gram protein om dagen, jag behöver 90 gram eller 110’, men även det täcker du med kosten. Det enda som verkligen hjälper dig att bygga muskler är att träna. Du måste först bryta ned musklerna och sedan bygga upp dem igen. Det finns ingen genväg”, säger Christopher Gardner till SvD.

Kan inte lagra protein

Det finns en gräns för hur mycket protein kroppen kan ta upp och det som blir över omvandlas först till kolhydrater och när kroppens kolhyrdratdepåer är fulla lagras proteinet som fett.

ANNONS

Enligt Christopher Gardner brukar det här förvåna många.

Han förklarar att ammoniak som anstränger njurarna också bildas och att det inte brukar vara något problem för friska människor, men att det första njurläkare säger till sina patienter är att de ska äta mindre protein.

ANNONS

Så mycket behöver du

För över 50 år sedan gjorde forskare vid Berkeley världens hittills enda djupgående studie av hur mycket protein människor faktiskt behöver.

Den forskningen publicerades 1971 i flera artiklar och lade grunden för dagens minimirekommendation för konsumtion av protein, som är 0,8 gram per kilo kroppsvikt och dygn.

Minimirekommendationen har vissa variationer för ålder, kön och vikt och den har en säkerhetsmarginal till det verkliga behov på 0,66 gram per kilo kroppsvikt som uppmättes.

Alla håller inte med

“Vad många inte inser är att dagens rekommendation redan täcker in i stort sett hela befolkningen, inklusive de med större behov. Det är den yttre gränsen på en statistisk normalfördelning, och undantaget är främst människor som lider av vissa svåra sjukdomar med försämrat proteinupptag”, säger Christopher Gardner till SvD.

ANNONS

I den akademiska världen finns det de som motsäger detta, Stuart Phillips, professor vid McMasters universitetet i Toronto, hävdar exempelvis att ett optimalt proteinintag snarare ligger på mellan 1,2 och 1,6 gram per kilo kroppsvikt.

Christopher Gardner håller med om att exakt vad den optimala mängden protein är kan diskuteras, men han hävdar att den i vilket fall som helst ändå täcks av vanlig kost, det skriver SvD.

Protein – så mycket behöver du

Ditt behov av protein förändras när du blir äldre och det är viktigt att se till att din kost uppfyller din kropps förändrade behov.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS