Många katter är infekterade med en parasit som kan manipulera immunceller, ta sig in i människors hjärnor och orsaka sjukdom.


Mest läst i kategorin
Toxoplasma är en encellig parasit som finns hos djur och människor i hela världen, gris- och fårkött är enligt Livsmedelsverket de viktigaste smittkällorna, men parasitens huvudvärd är katt.
Parasiten kan också spridas till oss människor genom kontakt med katters avföring.
Upp till var femte svensk bär på den här parasiten, men i andra länder, som exempelvis Frankrike, är det ännu vanligare, det skriver Dagens Nyheter.
Nedsatt immunförsvar
Normalt sett ger det inga symtom att bära på toxoplasma, men parasiten kan orsaka svår sjukdom, särskilt hos personer med nedsatt immunförsvar och gravida.
Antonio Barragan är professor vid institutionen för molekylär biovetenskap vid Stockholms universitet och säger också att om immunförsvaret av någon anledning blir nedsatt kan parasiten vakna till liv och orsaka svår sjukdom.
För äldre människor, som ofta har sämre immunförsvar, är parasiten enligt honom normalt sett inte farligare än för yngre eftersom immunförsvaret måste bli mer nedsatt än det brukar bli enbart på grund av ålderdom.
“Hos aidspatienter, till exempel, eller organtransplanterade personer, kan den orsaka hjärninflammation som obehandlad kan leda till döden. Foster kan drabbas av vattenskalle eller andra missbildningar”, säger han till DN.
Senaste nytt
Studie visar hur
Antonio Barragan och hans forskarkollegor har i en studie visat att parasiten tar sig in i våra kroppar med hjälp av immunceller.
“Det som möjliggjorde fynden är att vi har utvecklat en ny metod för att spruta in och spåra parasiter i hjärnan hos möss”, säger Matias Rodriguez, forskare vid Stockholms universitet och en av studiens författare, i ett pressmeddelande.
Tidigare har hur parasiten tar sig vidare och in i hjärnan varit ett mysterium, särskilt med tanke på blod-hjärnbarriären, som effektivt håller borta bakterier, virus och parasiter från hjärnan.
Nu kan forskarna med hjälp av mikrokirurgi och avancerad mikroskopi visa att parasiten kan åka snålskjuts med våra immunceller, från tarmen till hjärnan.
När parasiten sedan har nått kapillärerna, våra finaste blodkärl, manipulerar den immuncellerna så att de producerar två klisteraktiga molekyler kallade ICAM-1 och CD18.
Det gör att immuncellerna fastan i kärlväggen och parasiten kan då lämna dem och tränga in i hjärnvävnaden.
“Det är en mycket fiffig strategi av parasiten att manipulera immunceller så att de klibbar fast i hjärnans blodkärl och på så sätt enkelt kunna nå hjärnvävnaden”, säger Antonio Barragan, som är medförfattare till studien, i pressmeddelandet.
Studien visar att parasiten på det här sättet kan infektera hjärnan på bara några timmar, där kan den sedan leva i flera år, eller resten av den infekterade hjärnans liv.
Hoppas på antikroppar
Toxoplasma hoppar mellan katter, möss och fåglar och den är därför vanligare bland utekatter än bland innekatter.
“Mellan 15 och 20 procent av svenskarna bär på parasiten. Men kött som inte blivit ordentligt genomstekt är nog en vanligare infektionsväg, än katter. Det är en anledning till att gravida inte bör äta kött som inte är väl genomstekt”, säger Antonio Barragan till DN
När forskarna nu vet att toxoplasma tar sig till hjärnan med hjälp av två “klistermolekyler” finns det hopp om att med antikroppar kunna blockera de molekylerna så att hjärnan inte infekteras och Antonio Barragan säger att det finns två två antikroppar som verkar fungera.

Åtta anledningar att ha katt
Det är bra för hälsan att ha husdjur, det visar forskning. Här är åtta anledningar till varför det är bra för dig att ha katt.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.