Att allt fler äldre personer med hemtjänst dricker och har alkoholproblem skapar svårigheter och problem för personalen.


Mest läst i kategorin
I juni kom Socialstyrelsen med en rapport som visar att det är alltfler med hemtjänst som har ett skadligt bruk eller beroende av alkohol, något News 55 berättade om då.
Socialstyrelsens rapport visar att mellan 2014 och 2023 har alkoholproblemen ökat med hela 73 procent bland personer som är över 65.
Ida Eidenbrand jobbar i hemtjänten i Håbo och hon berättar för SVT om de utmaningar hon möter i sitt jobb när äldre med hemtjänst dricker allt mer alkohol.
Mött mycket aggressivitet
Ida Eidenbrandt har fått bemöta väldigt mycket aggressivitet i sitt jobb i hemtjänsten, personer som varit grovt alkoholiserade, och hon berättar att det har varit jättejobbigt.
“Jag har mött flera grovt alkoholiserade personer, där vi ibland inte har fått komma in i huset för att hjälpa, och stött på mycket aggressivitet”, säger hon till SVT.
Hon berättar om hur svårt det kan vara att försöka nå fram till de personer som har ett beroende, ofta på grund av skamkänslor, samt att vissa vill ha hjälp och att vissa inte vill ha det.

Senaste nytt
Fallolyckor och felmedicinering
Alkohol kan göra att de som dricker drabbas av fallolyckor och bland berusade äldre är de vanliga.
Personalen i hemtjänsten måste vara extra vaksam kring rätt medicinering för alkohol kan leda till felmedicinering och ibland till våld.
Ida Eidenbrandt säger att hemtjänstpersonalen försöker prata och hitta lösningar, men att alla inte alltid vill ha hjälp, samt att vissa personer också kan bli aggressiva av att inte dricka alkohol.
Hon förklarar att de måste gå därifrån om någon är hotfull och komma dit med flera personer och försöka prata och att hon inte får säga till någon att den inte får dricka sin alkohol.
När problemen med en person blir långvariga gör de en orosanmälan och kontaktar anhöriga och då får personen till slut hjälp.
Har inte rätt kunskap
I sin rapport tar Socialstyrelsen även upp att äldre med missbruk ofta inte får rätt stöd eftersom personalen inte alltid har rätt kunskap eller verktyg.
“Vi behöver satsa mer på utbildning och samverkan så att personalen kan hjälpa även i komplexa situationer. Så att de äldre kan må som bäst och få hjälp med”, säger Jari-Matti Heikkinen, förvaltningschef för vård och omsorg i Håbo, till SVT.
Han säger att hemtjänsten inte gärna kan eller vill begränsa människors friheter så det gör de inte när det handlar om inköp av alkohol.
I stället försöker de rekommendera att personalen ska tala med människor om att de, kanske på grund av läkemedel, nog inte ska dricka alkohol.
Har blivit bättre
Ida Eidenbrandt håller med om att det är viktigt med utbildning och samverkan och säger att det är avgörande med tillit samt att de genom samarbete faktiskt kan hjälpa någon ur ett långt missbruk.
Tack vare att Håbo kommun har fokuserat på bättre samarbete, utbildning och ett öppnare samtal om alkohol har hon under det senaste året sett en positiv förändring, även om hon menar att det är lång väg kvar.
Hon betonar att det är viktigt att inte dra alla öven en kam och menar att alla äldre som dricker inte är alkoholister och att den som kanske alltid har druckit ett glas vin på torsdagskvällarna ska få fortsätta med det.
Läs mer på News55: Äldre vuxna dricker sig fulla oftast av alla
ANNONS

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.