News55

Professor: Så bör du agera när höstsmittorna är här

Artikelbild
Många drar på sig förkylningar just nu och det gäller att hålla sig undan. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023

Höstens förkylningar är här och smittar just nu för fullt. Smittskyddsprofessor Jan Albert reder ut frågetecken om hur man bör agera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vissa årstider är särskilt drabbade när det kommer till risken att dra på sig en förkylning. Värst är det nu på hösten och längre fram i vinter.

Men det är inte det kallare klimatet som är orsaken bakom de ökade smittorna, utan att vi människor i högre grad befinner oss inomhus. Det är då, när samma luft cirkulerar och vi sitter nära varandra som vi utsätter oss för högre smittorisk, uppger SVT Nyheter.

Här är tips från smittsskyddsprofessorn om hur vi ska tänka kring förkylningar:

– Är man uppenbart sjuk med feber, och framför allt om det är första dagen, då är man smittsam och bör vara hemma. Sedan är det svårt med de där gränsdragningarna och förhoppningsvis kommer det att komma lite vägledning.

Smittande barnbarn

När det kommer till barn som finns i ens närhet, som är uppenbart sjuka med feber, försöker han vänta själv att vänta någon dag eller två med att träffas.

– Men lite snor är jag inte rädd för, konstaterar smittskyddsprofessorn.

De nya coronavarianterna är något som oroar många. När det gäller Pirola konstaterar Jan Albert att den fortfarande är så ny att man inte vet så mycket om den.

ANNONS

– Det är bara 33 dokumenterade fall idag i hela världen, fem i Sverige, säger han och fortsätter:

– Det har varit oro om att de ska vara så pass annorlunda i sin arvsmassa så att den slinker undan immunitet kanske helt och hållet. Men det har kommit resultat från Karolinska Institutet, och också från Kina, som talar för att det kanske inte är fullt så farligt, men den är bra på att slinka undan immunitet, säger han.

Den andra varianten som kallas Eris står för ungefär 25 procent i Sverige och är på väg upp och det är likadant på många andra håll i världen.

ANNONS

Nytt vaccin på gång

Nya covidvaccin är på gång meddelar han och även hur han själv resonerar kring det.

– Vi har ju sett i media att det kommer komma erbjudande om ett uppgraderat vaccin och det är på väg in här i oktober och kommer att börja i november. Det vaccinet är bättre anpassat till de varianter som vi har nu, så åtminstone jag själv kommer att vänta tills jag får erbjudande om det vaccinet hellre än att ta en spruta just nu, säger Jan Albert till SVT Nyheter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS