Brukar du äta utelunch? Av hälsoskäl finns det anledning att vara försiktig med det, visar ny rapport.


Mest läst i kategorin
En ny rapport från Livsmedelsverket visar att uteluncher ofta innehåller ohälsosamma mängder salt. En portion kan innehålla lika mycket salt som man maximalt bör få i sig under en hel dag, det rapporterar TT.
Livsmedelsverket har analyserat hur mycket salt som luncher från butiker, snabbmatställen och restauranger innehåller. Det visade sig att den största boven i sammanhanget är snabbmaten som innehöll 5,4 gram salt per portion. Rekommenderat dagsintag ligger på sex gram totalt per dag.
– Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta. Undersökningen visar att många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Enligt myndigheten innehåller en färdigrätt från en butik 3,2 gram salt i genomsnitt och en restauranglunch 4,8 gram.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.