News55

Riksdagen: Stärk blindas rätt till stöd

Artikelbild
Allt färre personer med synnedsättning får ledsagare, enligt LSS. Arkivbild. (Foto: Johanna Norin/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Riksdagen uppmanar regeringen att se över hur rätten till ledsagning kan stärkas för personer med synnedsättning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det så kallade tillkännagivandet om att regeringen “bör se över” förutsättningarna för avgiftsfri ledsagning klubbades av riksdagen på onsdagen. Regeringen uppmanas även se över om ledsagning ska regleras i en särskild lag.

Som grund för tillkännagivandet låg två motioner, en från regeringens samarbetsparti SD och en från MP, vilka fick stöd av V, C, och S.

“Rätten till ledsagning har successivt urholkats beroende på hur lagen tolkats”, sade Carina Ståhl Herrstedt (SD) i debatten inför beslutet.

De röstade mot

Regeringspartierna M, KD och L röstade emot med hänvisning till att frågan redan bereds på Regeringskansliet. Men SD och oppositionen anser att det går för långsamt och att det är för oklart vad beredningen kommer att leda till.

“Inte ens om man är både döv och blind har man en självklart rätt till ledsagning i dag”, sade Karin Sundin (S).Att inte rösta för tillkännagivandet kan inte sägas vara annat än ett svek mot de som behöver samhällets stöd.

En kartläggning av Socialstyrelsen visar att allt färre beviljas avgiftsfri ledsagning enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). I stället hänvisas de till sin kommun och socialtjänstlagen, vilket kan innebära färre antal ledsagningstimmar och en avgift.

Utanför riksdagen demonstrerade under onsdagen personer med synnedsättning för stärkt rätt till ledsagning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS