Robotdjur lyfter livskvaliteten i äldrevården och får positiv effekt både hos de äldre och personalen.
Mest läst i kategorin
Det här visar en första studie som Sofia Thunberg vid institutionen för datavetenskap på Linköpings universitet gjort av användning av robotdjur i äldrevården i svenska kommuner.
Landets samtliga 290 kommuner fick frågan om att delta i undersökningen. 166 kommuner svarade och 87 angav att de hade sällskapsrobotar.
Det här berättar Senioren och konstaterar att många av robotdjuren används i demensvården, men även på äldreboenden.
Sverige i framkant på området
Robotarna, som liknar katter och hundar, kan ge ifrån sig ljud och reagera på människor.
“Så vitt jag vet är Sverige ett av få länder där det är så här utbrett”, säger Sofia Thunberg i artikeln.
I sin avhandling har hon även gjort djupintervjuer med beslutsfattare, som betraktar teknologin mer som gosedjur och som både avlastar personalen och får de äldre att må bättre.
Vid sidan av detta har Sofia Thunberg gjort en fältstudie vid ett demensboende i Motala och som haft en robotkatt sedan 2019.
Senaste nytt
Bråkade om att ha robotdjuret i knät
Där kunde gräl uppstå om vem som skulle ha robotkatten i knät medan en del kallade sig hundmänniskor och reagerade negativt på robotkatten.
Vissa gillade inte alls djur och sammantaget gjorde det här att personalen snarare fick mer att göra än att robotdjuret bidrog till avlastning.
Dock var personalen noga med att understryka att det inte var en riktig katt, men många upplevde det så.
Alla leker med “katten”
“Det blir lite som att hela avdelningen leker att det här är en riktig katt och det är många som köper in en kattlåda och matskål för att det verkligen ska se ut som att det är ett riktigt djur”, förklarar Sofia Thunberg för Senioren.
Robotkatten bidrog samtidigt till att en del kunde dra ner på sin lugnande medicin och vissa personer som inte yppat ett ord på flera ord började plötsligt prata med “katten”.
Läs även: Robotar kan bli självklarhet inom äldrevården News55