News55

Så farligt är sorg och ett brustet hjärta

Artikelbild
(Foto: Designecologist/Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Att sorg kan leda till brustet hjärta är inte bara ett talesätt, det är ett faktum som varit känt länge. Sorg och stress kan alltså leda till dödsfall, och orsakerna har hittills varit okända, men forskare kan ha funnit en förklaring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den tydligaste förklaringen till brustet hjärta hittade forskare vid University Hospital of Zürich när de röntgade hjärnor på patienter med diagnosen brustet hjärta. De fann bland annat att sorg och stress försvagar kommunikationen mellan olika delar av hjärnan som delvis tycks stänga ned.

En intressant upptäckt som forskarna gjorde var att kommunikationen försämrades märkbart mellan amygdala och delar av hjärnan som reglerar andning och hjärtrytm. Forskarnas hypotes bygger således på att kommunikationen mellan hjärnans känslocentrum och hjärtats aktivitet försämras, rapporterar SVT.

Vad är brustet hjärta i medicinska termer?

Brustet hjärta är alltså inte bara ett talesätt, det är faktiskt ett medicinskt tillstånd som visat sig nära kopplat till vanlig hjärtinfarkt, och med samma symptom; smärtor i bröstet och andfåddhet.

Skillnaden från en vanlig hjärtinfarkt är att vid brustet hjärta har läkare inte konstaterat några kranskärlsförträngningar, men upptäckt att hjärtats vänsterkammare förstoras, vilket försämrar pumpfunktionen. Hjärkammaren antar formen av en japansk bläckfiskfälla, en så kallad takotsubo och tillståndet är också uppkallat därefter.

Vid både både vanlig hjärtinfarkt och brustet hjärta, takotsubo, visar hjärtskademarkören troponin förhöjda värden och man kan se förändringar på EKG:et.

Ett krossat hjärta är också kroppslig smärta

Enlig läkaren Christina Lundell som besvarar medicinska frågor i tidningen Må Bra, är det vanligt att man får kroppsliga besvär om man är deprimerad. Besvären kan uppstå som olika former av smärta i muskler, leder, mage, rygg och huvud utan att man har någon fysisk åkomma eller sjukdom. Man kallar det för psykosomatiska besvär.

ANNONS

Magnetröntgen av hjärnan har avslöjat att nedstämdhet och smärta aktiverar samma delar av hjärnan vilket kan skapa obalans i den kemiska balansen mellan nervceller då kroppen blandar i hop de två tillstånden.

Om man mår dåligt kroppsligen och kan utesluta alla tänkbara medicinska orsaker är det lika viktigt att söka hjälp för psykisk ohälsa. Samtalsterapi på längre eller kortare sikt är ett bra sätt att lösa upp nedstämdhet. I vissa fall kombineras terapibehandling med medicinering, men det kan se olika ut från fall till fall.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS