Suicidforskaren och psykiatern arbetade med att hjälpa kvinnor med bröstcancer och drabbades själv av sjukdomen, här är hennes råd.
Mest läst i kategorin
När Ullakarin Nyberg fick diagnosen bröstcancer var det jobbigaste inte att acceptera diagnosen utan behandlingen, som hon hade dåliga erfarenheter av från sitt jobb, det skriver Må Bra.
Hon är psykiater, överläkare samt suicidforskare och det är de kvinnor som är svårast drabbade av bröstcancer som kommer till henne.
Hennes tumör var snabbväxande så hon behövde inte bara operation och strålning utan även cytostatika och hormonblockerande medicin i tio år.
Hon bestämde sig dock för att försöka leva som vanligt och behålla sina vardagsrutiner eftersom hon vet hur stor skillnad det gör, det är svårt att hantera sjukdomen om allt blir kaos.
Fortsatte som vanligt
Ullakarin Nyberg prioriterade familjen och att kunna fortsätta jobba, samtidigt som hon själv genomgick en cancerbehandling stöttade hon kvinnor som genomgick samma sak.
Hon tränade också högintensivt med sådant som spinning och body combat och hon gick till gymet oavsett hur dåligt hon mådde eller hur trött hon var.
Även hon drabbades så klart hade mentala dippar, det ingår i sjukdomen, ibland tvivlar man på att det kommer gå bra.
“Hur man tänker om framtiden är väldigt kopplat till hur man mår just nu”, säger hon till Må bra.
Senaste nytt
Nyttig erfarenhet
Ullakarin Nyberg berättar att hon en kort period fick en biverkning som gav tydliga depressiva symptom, då blev allting svart och inga av hennes strategier fungerade.
Hon tycker att det var väldigt nyttigt att själv få känna så eftersom hon jobbar med svåra psykiska störningar och självmord.
“De flesta människor orkar inte göra som jag gjorde. Man måste hitta sitt eget sätt och utgå från sina egna resurser och sin självkännedom; ‘Det här är mina styrkor, det här är min sårbarhet. Hur kan jag ta mig framåt utifrån att jag är den jag är?’”, säger hon till Må Bra
Hon säger vidare att om man imiterar någon annan riskerar man att känna sig dålig om man misslyckas.
Kräv inte för mycket
Ullakarin Nyberg tycker att det är viktigt att utgå från rådande förutsättningar och jobba med positiv förstärkning.
Hon ger rådet att lägga grunden på en så låg nivå det går för att ta sig igenom svåra perioder, även när det handlar om vardagssysslor.
Det är viktigt att veta att du klarar av det du kräver av dig själv så att du inte blir besviken, att du kan göra det oavsett hur du mår, du kanske går i fem minuter eller pratar med någon du tycker om och äter regelbundet, även om det bara är lite.
Då har du en slags grund att utgå ifrån och kan utvärdera om det blivit bättre, exempelvis om du kanske kan gå lite längre än fem minuter.
“Drabbas man av svåra biverkningar eller dåliga besked, då börjar man om utifrån den nya situationen. Försök ta varje chans att betrakta din kropp som en hjälte, och dina egna insatser som någonting riktigt bra”, säger Ullakarin Nyberg till Må Bra.
Acceptera det som händer
Hon fokuserade också på det som var bra, exempelvis att hon kunde gå på sina spinningpass trots att hon mådde så dåligt, när hon satt på cykeln kändes det som vanligt och det gav henne en trygghet att känna att hennes kropp fungerade.
Hon ger alla som drabbas av utmanande situationer rådet att försöka acceptera det som händer, tänk att “nu är det så här” och hitta sätt att förhålla dig till det.
Det är också viktigt att vara medveten om sina behov och prioritera dem, hon tror att de flesta kan tjäna på att bli lite mer självmedvetna och självmedkännande.
Förutom att bröstcancern har gett Ullakarin Nyberg större förståelse för vad de kvinnor hon hjälper kämpar med har sjukdomen också gjort henne mer varsam med sitt liv och sig själv, skriver Må Bra.
Fem faktorer som skyddar mot bröstcancer
Det går att både minska och öka risken för bröstcancer, här är fem viktiga faktorer som skyddar och som det är bra att ha koll på.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.