News55

Så här bör du tillaga potatis

Kokt potatis, potatismos och bakad potatis
Kokt potatis, potatismos och bakad potatis är tre av de fyra sätt att tillaga potatis som forskare har studerat för att se om tillredningen påverkar vår hälsa. (Foto: Timolina och YelenaYemchuk/Getty Images och  bhofack2/Getty Images)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 sep. 2025Publicerad: 12 sep. 2025

Forskare har undersökt om olika sätt att tillaga potatis påverkar hälsan och om tillagningen kan kopplas till ökad risk för att utveckla typ 2-diabetes.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är nyttigt med potatis, men det finns ett sätt att tillaga dem på som gör att de inte längre är bra för vår hälsa, det rapporterar The Washington Post.

Den första matpotatisen sattes i svensk jord av Jonas Alströmer år 1724 i Alingsås, förra året fyllde alltså potatisen 300 år i Sverige, det framgår av Potatisrapporten 2024/2025.

Här i Sverige äter vi 45,9 kilo potatis per person och år, det visar Jordbruksverkets senaste uppskattning som gäller för år 2020.

Därutöver äter vi dock även pulverpotatismos, frysta potatisprodukter, potatiskonserver och andra beredda potatisprodukter.

Vi äter mindre potatis

Konsumtionen av potatis har dock minskat, år 1960 åt vi i Sverige 86,8 kilo potatis per person och år och 1995 åt vi 57,2 kilo per person och år.

Även i vårt grannland Norge har konsumtionen av potatis minskat under de senaste 30 åren, från 29 kilo per person och år till 17 kilo, det visar statistik från det norska Oplysningskontoret for frugt og grønt.

Det samma gäller Danmark, på 1800-talet åt danskarna i genomsnitt 120 kilo potatis per person och år, men i dag äter de cirka 40 kilo per år, det skriver Videnskab DK.

ANNONS

I stället för potatis äter vi nu andra kolhydrater, som pasta, ris och andra gryn, som bulgur och quinoa.

ANNONS

Innehåller mycket stärkelse

Potatis innehåller flera näringsämnen, bland annat fibrer, C-vitamin och magnesium, men de har också ett högt stärkelseinnehåll, vilket ger ett högt glykemiskt index, varför de har kopplats till en högre risk att utveckla typ-2 diabetes, det skriver British Medical Journal.

I en studie har amerikanska forskare nu undersökt om olika sätt att tillaga potatis påverkar risken att utveckla diabetes typ-2.

För att ta reda på det undersökte forskare sambandet mellan intag av potatis tillagad med olika metoder: kokt, bakad, mosad, samt pommes frites.

De tittade också på vilken effekt det har på hälsan att ersätta potatis med andra viktiga kolhydrater, som fullkorn och ris.

Så bör du inte tillaga potatis

Studiens resultat baseras på tre stora amerikanska studier som genomfördes mellan 1984 och 2021, med över 205 000 studiedeltagare som jobbar inom vården.

ANNONS

Deltagarna hade vare sig diabetes, hjärtsjukdomar eller cancer vid studiernas början och de fyllde i detaljerade frågeformulär om mat vart fjärde år.

Under nästan 40 års uppföljning fick 22 299 deltagare diagnosen typ 2-diabetes.

När forskarna  justerat för livsstils- och kostfaktorer relaterade till diabetesrisk fann de att tre portioner pommes frites i veckan ökade andelen diabetes typ-2 med 20 procent.

Att äta lika mycket potatismos, bakad eller kokt potatis var dock inte associerat med en signifikant ökad risk att drabbas av diabetes typ-2.

pommes frites
Tre portioner pommes frites i veckan ökar enligt studien risken att drabbas av diabetes typ-2. (Foto: Dzenina Lukac /Pexels)

Effekten av andra kolhydrater

Att ersätta tre portioner potatis i veckan med fullkorn minskade andelen typ 2-diabetes med 8 procent.

När potatisen delas upp efter tillagningsmetod fann forskarna att om den ersätts med fullkorn minskar andelen med 4 procent, men om pommes frites ersätts minskar andelen med 19 procent.

ANNONS

Om potatismos, bakad eller kokt potatis i stället ersattes med ris ökade dock risken för diabetes typ-2.

Studien är en obesrvationsstudie, varför inga säkra slutsatser kan dras om orsak och verkan, forskarna kan inte utesluta att andra, icke uppmätta, faktorer kan ha påverkat resultatet.

Läs mer på News55: I år är färskpotatisen stor – förr var den syndig




Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

ANNONS
ANNONS