News55

Så här kan du förbättra ditt förhållande till socker

Äter kakor. Om du intalar dig att du inte får äta socker kan det sluta med att du vräker i dig en hel drös med kakor när suget blir oemotståndligt
Om du intalar dig att du inte får äta socker kan det sluta med att du vräker i dig en hel drös med kakor när suget blir oemotståndligt. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Det är många som har ett komplicerat förhållande till socker. De flesta vet nog att det inte är nyttigt att äta för allt mycket, ändå är det svårt att låta bli.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Emily Van Eck, från hälsoföretaget Emily Van Eck Nutrition and Wellness säger att det är sant att det inte är bra att äta för mycket socker, men att det faktiskt är helt okej att äta lite varje dag, det skriver Fortune.

Fem råd från dietister

Om vi intalar oss själva att socker inte får finnas med i vår kost kan det göra att det känns “förbjudet” och det kan skapa ett hetsbeteende när vi bjuds på en efterrätt. 

Då kanske du äter en hel drös med kakor i dag så att du kan börja din sockerfria diet i morgon.

“Om du någonsin har känt att du inte har kontroll över godis eller som att du inte kan sluta äta det, fundera över hur eventuella matregler eller restriktioner kan ha spelat en roll”, säger Emily Van Eck till Fortune.

Här är fem råd för hur du kan förändra ditt förhållande till socker, om du tillhör dem som har svårt att kontrollera det.

ANNONS

Råd ett

Klassa inte olika livsmedel som bra eller dåliga. Det språk vi använder för att tala om socker tenderar att förvärra vårt förhållande till det.

ANNONS

När mat kategoriseras som bra eller dålig kan vi skapa ångest kring maten och när vi bestämmer att viss mat är dålig kan det få oss att göra uppror mot våra egna regler och överkonsumerar den “dåliga” maten.

Råd två

Dietisten Claire Chewning menar att det hjälper att förstå vilken avgörande roll glukos spelar i din kropp.

“Kolhydrater som finns i spannmål, mejeriprodukter, frukt och grönsaker bryts ner av kroppen till glukos, ett enkelt socker, som fungerar som bränsle för dina celler”, säger hon till Fortune.

Om kroppen inte har tillgång till glukos fungerar den inte som den ska, vi är därför programmerade för att föredra söt, kolhydratrik mat.

Det är alltså inte konstigt att det är störande att försöka beröva vår kropp det här centrala näringsämnet.

Råd tre

Emily Van Eck säger att om du inte äter tillräckligt kan du bli sugen på mat som du inte skulle bli sugen på om du fick tillräckligt med mat.

ANNONS

Ät måltider som innehåller protein, kolhydrater och grönsaker, det hjälper dig att känna dig mätt och när du svarar på din kropps hungersignaler med näringsriktig mat ger din kropp dig energi och god kognition.

Råd fyra

“Var uppmärksam på hur din kropp mår under och efter att ha ätit. Ju mer du kan observera din kropp utan att döma resultatet, desto lättare blir det att göra förändringar du vill göra”, säger Emily Van Eck till Fortune.

Hon förklarar att ju mer du kan observera din kropp utan att döma resultatet, desto lättare blir det att göra de förändringar du vill göra.

Råd fem

I stället för att förbjuda dig själv att äta socker när du är sugen kan du kombinera godis med annan mat.

Ät socker när du vill, men tänk på att din kropp kommer må bättre om du också äter lite fibrer och protein.

Det är svårt att förbättra ditt tänkesätt kring socker och enligt Van Eck kräver det ett pågående arbete, därför rekommenderar hon att du väljer ett av tipsen ovan och fokuserar på det innan du börjar med nästa tips.

ANNONS

Ministerråd: Inför skatt på socker i hela Norden

De nordiska länderna bör gemensamt höja skatten på kött och socker – och subventionera grönsaker. Det skriver Karen Ellemann, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, på Dagens Nyheters debattsida.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS