News55

Så kan ditt husdjur göra dig sjuk

Artikelbild
Ny forskning visar att en specifik typ av husdjursägare kan drabbas av en vanlig parasit. Björn Larsson Rosvall / TT
Hälsa55
Hälsa55
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 18 jan. 2024

Att ha husdjur är sammankopplat som något bra för vår hälsa. Men i värsta fall kan det göra dig allvarligt sjuk, visar ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en ny studie från University of Queensland är risken att drabbas av schizofreni dubbelt så stor om du äger en katt. Anledningen bakom risken är att en av de vanligaste parasiterna, Toxoplasma gondii, har katter som huvudvärd och denna kan påverka den mänskliga hjärnan.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Kopplingen mellan parasiten och schizofreni har forskats om och diskuterats i många år, skriver SVT. Efter att ha sammanställt flera decennier av forskning på området kan man nu konstatera att kattägande leder till en ökning av psykossjukdomen.

— Idén att kattägande kan kopplas ihop med schizofreni presenterades första gången 1995. Men olika studier har kommit fram till olika resultat, säger Bill Sullivan, professor i infektionssjukdomar vid Indiana University School of Medicine till AP.

Forskarna har gått igenom studier som nämner katt och schizofreni från 1980 och framåt.

Så sprids den

”Vi fann att individer som exponerats för katter hade cirka två gånger så hög risk att utveckla schizofreni”, skriver forskningsteamet.

Man understryker samtidigt att mer forskning behövs inom området.

ANNONS

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

För de flesta är parasiten harmlös. Den sprids genom ofärdig mat, smutsigt vatten eller katters avföring. Den ger dock inga symptom. Enligt nyhetssajten Sciencealert kan parasiten däremot ta sig in i nervsystemet och påverka signalsubstanser i hjärnan. Detta kan i längden leda till psykiska störningar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS